Emlékezzünk


Magyar sors - Nyirka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. március 07. péntek, 22:40

Tagságunk történelmi ismereteinek felelevenítése és bővítése érdekében előadást hallgattunk meg a közelmúltról, és tettünk kísérletet a közeljövő megismerésére a "Nyirkai Jóslat"-hoz fűzött értelmezés alapján.

A jóslás, jövendölés nem történelmi, tudományos kategória. A keresztény-keresztyén ember viszolyog e kifejezés hallatán is. Ha az ősmagyar hit szerint közelítjük meg e kifejezést, hogy "JósLat = Jó-Ős-Lát" , tágíthatjuk értékítéletünk határát . Ha viszont az 1948-ban rögzített látomásban ráismerünk élethelyzeteinkre, tudatosabban élhetjük meg döntéseinket, esetleg tehetünk a kilátásba helyezett katasztrófák elkerülése érdekében.

Intellektuális képességeink fejlesztése érdekében további témák felvetését és előadók szerepeltetését tervezzük "önképzőkör" keretében, hogy értelmes életet élhessünk az egyre inkább anyagiasodó világunkban.

Lejegyezte: Adm.

 

Módosítás dátuma: 2014. június 23. hétfő, 08:43
 
13-11-21-ker-dem-3-éve PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. november 21. csütörtök, 16:49

Egyesületünk 20 fős csoportjának maradandó emléket jelentett a mai Parlamenti látogatás. Meghatódva léptünk be szentélyébe. Szerencsére elvonatkoztattunk azoktól az "alpári" stílust meghonosítóktól, akik rendszeresen járatják le tekintélyét.

Harrach Péter bevezetőjében - feszültségkeresés ellenpólusaként - kiemelte, hogy "a magyar emberek érdekében az egyházaknak, a keresztény civil világnak és a keresztény politikai erőknek együtt kell működniük."

Rétvári Bence kiemelte, stabil kormányzás mellett tudták átalakítani az egész közigazgatási rendszert, megvolt a lehetőség a mélyreható reformra.

Hoffmann Rózsa méltatta az elmúlt három év jogszabályalkotását, a köznevelési törvény, a nemzeti alaptanterv, kerettanterv, a tankönyvrendelet kidolgozását, és szólt a pedagógusképzés megújításáról, a pedagógus ösztöndíjról, a számukra biztosított béremelésről, a finanszírozás átalakításáról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozásáról.

Latorcai Csaba szerint napjainkban egyre nagyobb szükség van a keresztény civil szervezetek munkájára. Felidézte a civil törvény elfogadását, valamint a pályáztatási rendszer kiszélesítését.

Soltész Miklós beszámolt a Család-, és szociálpolitikai eredményekről.

A felemelő látogatást állófogadás zárta, majd tovább gyönyörködtünk és épület architektúrájában.

Bár Egyesületünk "túlreprezentált" volt létszámát illetően, keressük annak lehetőségét, hogy ez alkalommal kimaradt tagjainkat is hasonló élménybe részesítsük.

Lejegyezte: Admin.

Módosítás dátuma: 2013. november 22. péntek, 05:50
 
Sztálini terror PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. november 08. péntek, 18:16

Egyesületünk 6 tagú csoportja részt vett 2013. november 8.-án a Parlament felsőházi termében „A sztálini terror kárpátaljai magyar áldozatairól az elhurcoltatás 69. évfordulóján” rendezett megemlékezésen.

A program alábbiak szerint alakult:

A megemlékezés nyitánya a Himnusz, záró mozzanata a Szózat eléneklése volt. Narrátor: Vass Magdolna a Beregszász Nemzeti Színház színművésze.

Megnyitó beszédet Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott. Kiemelte: "A mai magyar politikusoknak pedig az a feladata, hogy a magyarságot többé soha, sehol, semmilyen körülmények között ne érhesse olyan csapás, mint amilyen a kárpátaljai honfitársainkat érte"

Felszólaltak, ill. beszédet mondtak: Molnár D. Erzsébet kárpátaljai történész, hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarságot a szovjet vezetés a kollektív bűnösség elve alapján teljes egészében bűnösnek mondta, ezért deportáltak és küldtek kényszermunkára magyarokat.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, a kárpátaljai görög katolikus magyar papság áldozatvállalását idézte fel.

A 88 éves Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök – aki 8 évet töltött a gulágon – tanúságtételt tett arról, hogy a hit győzedelmeskedik a fizikai erő, az emberi gonoszság ellenében. A résztvevők felállva tapsolták meg humorral is átszőtt előadását. A megemlékezés keretében Kövér László Házelnök, erre az alkalomra készített kitüntetést nyújtott át Gulácsy Lajosnak.

Orbán Melinda kárpátaljai történészhallgató, Kovács Miklós a a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Berényi József a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke is méltatták a megemlékezést. Zárszót mondott Potápi Árpád János a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnöke.

Közreműködtek: a Credo együttes és a ráti Szent Mihály Gyermekotthon zenedéje.

A megemlékező esemény a Házelnök úr által adott állófogadással fejeződött be.

Lejegyezte: DrBeE

ás

 

Módosítás dátuma: 2013. november 10. vasárnap, 21:06
 
Emlékezünk Hőseinkre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. október 28. hétfő, 17:07

Egyesületünk tagjai az 1956-os szabadságharcra emlékezve, minden évben ellátogatnak a rákoskeresztúri temető 301-es parcellájába.

Fontosnak tartjuk történelmünk világra szóló és ható eseményének emlékét felidézni, megőrizni és utódainknak átadni. Virágokkal, mécsesek gyújtásával tisztelegtünk, s hajtottunk fejet a hősök előtt. Ma már jól tudjuk, noha a forradalom elbukott, de akik életüket adták a hazáért, nem áldozatok, hanem Hősök. A szabadság csodáját az érti igazán, aki a zsarnokságot átélte, érezte a félelmet, tapasztalta a sok hazugságot. Mi, az idősebb nemzedék tagjai, szenvedői voltunk a Rákosi- Kádár korszak "fonákságainak".

A sírokat nehéz szívvel végigjárva láthattuk, hogy fiatalok, munkások, tanárok, írók, ... szálltak szembe a túlerővel, amit 1957-63 között tömeges megtorlás, bosszúállás, a halálos ítéletek egész sora követett. Pontos adataink nincsenek, kb. 35 000 ember ellen indult rendőri, ügyészségi vizsgálat. Az elítéltek száma 22 000 körüli, és cca. 13 000 ember került internálótáborba (Tököl, Kistarcsa). Mi lett volna, ha többszázezer ember nem menekül el külföldre?

Lám, a "gátlástalan hatalom" mire volt képes! Megdöbbenve álltunk a jeltelen sírok előtt. Mélyen megrázott bennünket a látvány.

Tóth Ilona orvostanhallgató emlékhelyénél tartottuk megemlékezésünket, imával és a Szózat eléneklésével tisztelegtünk hősiességük előtt.

Soha nem felejthetjük a szabadságunkért életüket áldozó magyarokat!

Lejegyezte: IGG.

Módosítás dátuma: 2013. október 31. csütörtök, 22:12
 
2013-10-23 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. október 24. csütörtök, 13:09

Jóleső érzéssel gondolhatunk arra, hogy Egyesületünk tagjainak lelkes csoportja ismét együtt vonult a Békemeneten, megemlékezve az 56-os Szabadságharcra, és annak becstelen elfojtására. Lélekemelő volt, hogy együtt sétált az 1-2 évestől a mi korosztályunkig a több százezres tömeg, békésen, vidáman, mosolyogva. Az egymástól több száz kilométerre lakó csoportok között is olyan volt a légkör, mintha évek őszinte barátsága kötné össze az egymásnak ismeretleneket. Az összetartozás érzetének alapja, a magyarságtudat, a haza-, és felebaráti szeretet. A gyűlöletkeltéstől, a permanens hazugságoktól való elzárkózás.

Úgy érezzük, hogy kellő lelki-, és szellemi feltöltődést kaptunk ezen a demonstráción is.

A személyes benyomásokat követően hazatérve, éles, negatív ellentéte volt egy másik csoportosulás programjának bemutatása, ahol a külhoni magyar testvéreket elutasítók, kóros hazudozók most az összefogást sürgetik sátáni hatalmuk görcsös igyekezettel történő visszaszerzése érdekében.

Módosítás dátuma: 2013. november 04. hétfő, 20:09
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 8

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa158
mod_vvisit_counterEzen a héten7817
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9473
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen608927

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.198.23.251
Ma van: 2018 szept. 18.