Szabadidő 1 napos
Székesfehérvár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. március 12. szombat, 17:25

 

Székesfehérvári városnézés.

2010.09.07.

Kirándulásunk célja, történelmi ismereteink felelevenítése és elmélyítése.

Dunántúl egyik legszebb városa a latinul  ALBA REGIA néven ismert Székesfehérvár. Állítólag Árpád fejedelem itt ütött sátort seregével, Szent István itt állította fel a királyi trónját és itt őriztette a koronát. E városban éltek királyaink, koronáztattak és sírba szálltak. (22 király és királyné)

Sétánk az Országalmától, a koronázó tértől indult. A Városháza téren áll Pátzay Pál szobra a Tízes Huszárok,a Püspöki palota biedermeier és empire stílusú berendezésével. Az épület reprezentatív dísztermét,kápolnáját és az Egyházmegye Gyűjtemény értékes könyvtárát , levéltárát tekintettük meg.

A Romkertben királysírok láthatók. A Szent István Mauzóleumban első királyunk kőszarkofágja mellett idéztük fel történelmi nagyságát.

A város igazán fejlődésnek a török kiűzése után indult,főleg barokk stílusban épült újjá. Szent István Bazilika is barokk stílusú. Altemplomában III. Béla és felesége, Antiochiai Anna királyné szarkofágján jól látható testük lenyomata.

A város sok-sok értéket rejt magába: Mátyás-emlékmű, ciszterek templomában a csodálatosan faragott bútorzat, karmelita templom Maulbertsch freskói. Kedves színfoltja egy-egy barokk tér órajátékkal, „Kati néni  tejeskocsijá”-val. Végül megtekintettük a Sas- Patikát és a Baba Múzeumot.

A történelem vihara többször pusztított a városban , de örömmel tapasztaltuk a fehérváriak lokálpatrióta szeretetük eredményét.

Emlékül lejegyezte: Ihász Gizella.

 

Módosítás dátuma: 2011. március 12. szombat, 17:58
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 9

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa108
mod_vvisit_counterEzen a héten8217
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9873
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen609327

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.166.203.17
Ma van: 2018 szept. 20.