Szabadidő 1 napos
Somló-2013-Ajánló PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. február 06. szerda, 11:21

Egyesületünk az Önkormányzat Pályázati Támogatásában bízva, ez évre is kidolgozza éves programját. Az elmúlt év kedvezőtlen tapasztalata alapján – amikor az évvégére zsúfolódtak programjaink – ez évben rendezvényeink egyenletesebb elosztása indokolt.

Már az elmúlt évben tettünk kezdeményezést a Somlói út szervezésére, melyet 2013.03.20.-án (Szerda) teljesítenénk, az előzetesen jelentkező 25 fő részt vételével.

Programunk célja:

1. Egészségmegőrzés: Az emberiség a testi-, szellemi tunyaság állapotában van. Friss levegőn, erdei környezetben 5-8 km gyaloglás a tél után valamennyi berozsdásodott izmunkat átmozgatja. Oxigénre szomjazó sejtjeink regenerálódásukkal testünk éberségét, szellemi frissességünket adja vissza

2. Történelmi tájak megismerése: Somló vár megtekintése: A korábbi írások szerint már a 11. század végén erődítmény állt a hegytető északi oldalán A mai, gótikus stílusú vár valamikor a tatárjárás utáni évtizedekben épült. Kevés várunk cserélt annyiszor gazdát a története során, mint a Somlóvár. A feljegyzések szerint az 1350-es évektől bő száz év alatt kilenc család is birtokolta. A vár igazi virágkorát a 16. század elején élte, amikor Bakócz Tamás egri püspök, esztergomi érsek megvásárolta, és felújíttatta. Később királyi engedéllyel unokaöccsére, Erdődy Péterre hagyta. Persze ő sem birtokolta ötven évnél tovább.

3. Kulináris étkek: Amit őseink is ettek. A nyugdíjból nem engedhetjük meg magunknak, hogy étterembe járjunk, de vidéken még találkozhatunk egyedi ízekkel. Vad-étel fogyasztását tervezzük.

4. Történelmi Borvidékek felfedezése: A 22 történelmi borvidék közül a harmadikkal találkozhatunk (Etyek-Budai és Badacsonyi után) Az ősi magyar borok megismertetése, kulturált italfogyasztás keretében. (Juhfark, Rizling, Furmint, Hárslevelű)

Programunk ütemterve:

a. 06:32– 08:42 Gyorsvonattal utazás Bp. Kelenföld - Devecser

b. 08:53 – 09:15 Dobai busszal közelítenénk meg a várat. (Köszönjük, ha a vezetésben kapunk segítséget, hol szálljunk le? Sédforrás, Szőlőhegy, Dobai elágazás?)

c. 09:15 – 10:45 gyalogtúra a Várhoz, pihenővel,

d. 10:45 – 12:00 között séta a pincéhez,

e. 12:00 – Fogadó ital, borkóstoló, ebéd, majd borozgatás, baráti beszélgetés… majd

f. Autóbusszal Devecserbe, a 17:16-kor, vagy 19:16-kr induló gyorsvonathoz.

Az invalidusok szállítását a veszélyes szakaszokon házigazdánk vállalja.

Vezetőségünk Határozata alapján a Támogatás összegét is a jelentkezőknek szükséges megelőlegeznie, ezért kérjük, a még hiányzó befizetéseket, esetleg a pót jelentkezéseket. (Adminisztrátor)

 

 

Módosítás dátuma: 2013. február 07. csütörtök, 14:16
 
Somló-túra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. november 20. kedd, 21:12

 

Nyolc nyugdíjas összefogott,

Somló-hegyre látogatott.

Csodálatos volt az utunk,

Szép emlékre itt találtunk.

Vidám volt a társaságunk,

Lett az úton jó barátunk.

Szentendrei bányász ember,

Pálinkánkra sörrel felelt.

Devecseri sarki resti,

Vonatra várást segíti.

Mivel vizet nem találtunk,

Kávét, bort, sört megkívántunk.

Sétánk kezdtük Vásárhelyen,

Álltunk „Antal” emlékhelyen.

Különleges „Taposó-kút”

Innen volt csak meredek út.

Szent Margit kápolnájánál,

Megálltunk kilátásánál.

Erőt gyűjtve mentünk csúcsra,

A somlói bazalt kúpra.

Vas keresztje, kilátója,

Hittük utunk sava-borsa.

Ám szerencsénk el nem hagyott,

A programunk folytatódott.

Lefelé sem volt ám könnyebb,

Meredek, de nem rövidebb.

Somló várát nem vettük be,

Ez fokozta éhségünket.

Minden pincén nagy lakat volt,

Éhség és szomj egyre hatott.

Árpád sáv, és magyar zászló,

Messziről is hívogató.

Igaz magyar köszöntésre,

Pinceajtó nyílott résre,

Emberséggel, szerénységgel,

Bort kínált a vendégének.

Meghívott a Vadász-házba,

Éhségünket is meglátva,

Friss zsírral kent kenyér helyett,

Egy nagy tányér hurka termett.

Jövőre is visszajövünk,

Kirándulást megszervezzük.

Köszönet jár neki, mert Ő,

Vásárhelyről Matting Dezső.

Elköszöntünk, lesétáltunk,

Ott egy újabb pincét láttunk.

Tornaiék pincészete,

Frank családnak a törzshelye.

Annának azt megköszönjük,

Borkóstolóban volt részünk.

Bemutatta Gazdaságát,

Pincéjét és múzeumát.

E szép nap is hamar telt el,

Gazdagodtunk emlékekkel.

Ajánljuk sok szeretettel,

Kik nem bírnak más tervekkel.

Ötletadó a Sándor volt,

Mesél erről a sok fotó.

Csatlakozott három István,

Vili „bácsi”, meg a Gusztáv.

Velünk jött még két leányzó,

Marcsika, és az Anikó.

Ki irigyli e hangulatot,

Az időben csatlakozzon.

 

Módosítás dátuma: 2012. november 21. szerda, 19:01
 
12-11-19-Somló PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. november 15. csütörtök, 22:16
Kedvcsináló!
Szeretettel meghívnálak,
Egy Somlói gyaloglásra.
Hétfőn lesz az indulásunk,
Kelenföldön hatkor várunk.
Somló hegyre is felmászunk,
Bort is iszunk, ha találunk.
Ennivalót nem rendeltünk,
Amit viszünk, azt ehetjük.
Nem tudjuk, hogy hányan leszünk,
De az biztos: felüdülünk.
"Sanci Báró"-nál jelentkezz,
Túracipőd ne feledd el.
Ne törődj a távolsággal,
Megpihenünk, ha elfáradsz.

ErIs

Módosítás dátuma: 2012. november 16. péntek, 09:18
 
12-10-16-Kalocsa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. október 18. csütörtök, 20:46

Kalocsai emlék.

Egyesületünk tagsága – az Önkormányzat támogatásával – egy újabb feledhetetlen élmény részese lehetett 2012.10.16.-án, a Kalocsai kirándulás keretében. Köztudott, hogy célul tűztük ki a „Történelmi városok” megismerését, melyek sorában egy újabb ritkán látogatott gyöngyszemét ismerhettük meg hazánknak.

Kevesen tudtuk, hogy az Európai kereszténység elterjedésével Magyarországon 1000-től két érsekség létezett. Az Esztergomi, és a Kalocsai. Ezt követően csak 1804-ben emeli a pápa az Egri püspökségünket érseki rangra. 1993-ban ismét egy újabb érsekség keletkezett, a Veszprémi. (Trianon miatt a határon kívül rekedt területtel nem foglalkoztunk).

A betegségekkel küszködő tagtársaink akadályoztatása ellenére is 30 fővel indultunk útra. A Volán Zrt utas barát politikájának köszönhetően mentesítő járatottal közlekedhettünk, ami a kulturált feltételek eredményeként tovább erősítette a tagság közösséggé formálását.

Budai Ignác szakavatott ismertetőjéből megtudtuk, hogy a nagy múlttal rendelkező várost a Rákosi-, majd a liberális ország ve(s)ztés milyen mérvű sorvasztásra ítélte. Az 1900-ban 21 ezren felüli lakosú „klerikális” város a szocialista irányítás hatására alig 16 ezer főre csökkent. Újabb adat - a 2007. évi vasútbezárások hatása - a 2000 – 2012 évek között ismét közel 1500 fős lakosságfogyás volt tapasztalható.

A Porcelán Manufaktúra munkájának megismerése igen látványos programpontunk volt, főleg azért, mert az Szentesi Zoltán igazgató úr segítségével kapott emlékplakett is megörökítheti a látogatásunkat. Lehetőségünk volt további ajándéktárgyak vásárlására is.

A szemerkélő eső ellenére is gyönyörködhettünk a „sétáló utca” köztéri szobraiban, nevezetes épületeiben (Ügyészség (leánykori nevén „női börtön”), Földhivatal, Kisszeminárium, Városi ápolónők háza, Városháza, Szent István Gimnázium, Jezsuita rendház, Szent József-templom).

Irigykedve tekintettük meg a 48-asok terét, ahol méltó, gyönyörű környezetben, emelkedett hangulatban tarthatják meg a Kalocsaiak nevezetes ünnepeiket.

Legtitkosabb vágyunk volt, hogy Kalocsa keresztény emlékeit megismerhessük. A Főszékesegyház és az Érseki Palota tatarozására, felújítására hivatkozás, a telefoni elutasítás, fájó keserű emlékként marad meg hátralévő életünkben. Hiába kértünk, hiába kerestünk és hiába, zörgettünk, bebocsátást nem kaptunk, megértést nem találtunk, ajtót nem nyitottak, így örömünk sem teljes! (Mt 7,7-8 és Jn 16,24)

Amit gyarló emberi mivoltunkban kigondoltunk, nem teljesült, de az Isteni Gondviselés jóvoltából többet kaptunk:

Az Érseki Könyvtár meglátogatása során Matula Imre volt vezetőnk. Előadásmódjával, hivatásszeretetével, vallási-, világi- és történelmi felkészültségével, kérdéseinkre adott kimerítő, nyugodt, megértő válaszaival, kivétel nélkül mindenkit lenyűgözött.

A Fűszerpaprika Múzeumban Budai Ignác ismertette a paprika történetét, elterjedését hazánkban. Mint szakavatott termelő tájékoztatta kert tulajdonosainkat minden szakmai fogásról.

Kalocsai Érseki Kincstár érsekség egyházművészeti emlékeit, művészi megmunkálású liturgikus eszközeit, viseleteit mutatta be. A legmonumentálisabb érték, Szent István király ereklyetartó mellszobra volt.

A zsúfolt, emlékezetes, élmény dús információkat, az átázott csoport a Korona Étterem ízletes ételeinek elfogyasztása közben, majd  a mentesítő autóbuszjáraton beszélte meg.

Reméljük lesz még alkalmunk ez alkalommal kimaradt emlékhelyek, műemlékek (Főszékesegyház, Érseki Palota, Városháza díszterme, egyedülálló gyógyfürdője, volt-, és jövendő vasútállomás, Tájház) megtekintésére.

Önkormányzatunk támogatásának köszönhetően ez az alkalom is elősegítette egymás jobb megismerését, egy összetartozó, egymást segítő közösség kialakulását.

Reméljük lesz még alkalmunk ez alkalommal kimaradt emlékhelyek, műemlékek (Főszékesegyház, Érseki Palota, Városháza díszterme, egyedülálló gyógyfürdője, volt-, és jövendő vasútállomás, Tájház) megtekintésére.

Emlékeztetőül lejegyezte: Eris. 
12-06-26-Szeged PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. július 08. vasárnap, 15:06

 

BESZÁMOLÓ

Évek óta dédelgetett vágya Egyesületünk tagságának, hogy azon tagjaink is részesülhessenek közös kirándulásban, akik egészségi állapotuk miatt a tömegközlekedést vállalni nem tudják. A megoldást autóbuszos utak szervezése jelentené, mert ily módon egy-egy út alkalmával, több élmény részeseivé válhatnának. Bár köszönettel tartozunk a Budaörs Város Önkormányzat hathatós anyagi segítségének, ilyen költségkihatást anyagilag finanszírozni nem tudtunk.

Sanci barátunk figyelmének köszönhetően vált lehetőség az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett KOR-TÁRS pályázat benyújtására. (Itt jegyezzük meg, hogy Sándor ténykedésének köszönhető, hogy több éven keresztül, ellenszélben is biztosított pénzügyi támogatást az Egyesület számára. Fotói nélkül sok élmény felelevenítése válna lehetetlenné.)

Elhatároztuk, hogy a sokszor tervbe vett, de mindig meghiúsult Ópusztaszer-Szeged kirándulást a tömegközlekedést vállalni nem tudó tagjainkkal közösen megvalósítjuk.

A rengeteg benyújtott pályázat elbírálása kissé elhúzódott, a meghirdetett támogatási összeg csökkent, így módosított tartalommal töltöttük fel elképzeléseinket.

Egyesületünk életében - a támogatásnak, ennek hatására kialakított gazdag és színvonalas programnak köszönhetően - ez volt az első olyan egész napos rendezvényünk, ahol a tagjaink 80 % -a részt tudott venni.

A jelenlévők átlagéletkora a 75 évet közelítette. A résztvevők között 3 fő volt 65 év körüli, 4 személy túl volt a 80. évén, így a 65-80 közötti korosztályt 24 fő képviselte.

Budapest – Szeged viszonylatban a támogatásnak köszönhetően InterCity helyjeggyel a legnagyobb kényelemben utazhattunk. Nem a helyjegyváltás nélküli „fapados” megoldást választottuk.

Ópusztaszer nem fért a programba, ezért Anikó készült fel a Feszty-körkép alkotásának hátteréről, a Jókai – Laborfalvi (Benke) - Feszty családi kapcsolatok összefonódásáról. De felkészültünk a magyar őstörténet felelevenítésére, a kevéssé ismert Kínai (Shi Ji), a Görög források (Télfy János) és az Arvisura (Paál Zoltán) kiadott könyvei alapján. Az előadások részletesebb elemzésére klubdélutánjainkon kerül sor.

Szegeden egy diadalút vette kezdetét, mert Papp Éva „Úti Marsall”-unk - a Széchenyi Kör vezetője – csodálatos program összeállítását tette lehetővé. Önzetlen vezetése nélkül számos élménnyel, ismerettel maradtunk volna szegényebbek. Már a villamoson elkezdte a város bemutatását, annak vonalán található nevezetességek ismertetésével.

Megtekintettük az Aradi Vértanúk terének szobrait, emlékhelyeit és a Hősök kapuját. A Dóm tér – Kárász utca – Széchenyi tér – Roosevelt-tér – sétáló utcák – Klauzál tér - Jósika utca útvonal bejárása komoly fizikai teljesítményt követelt korosodó tagjainktól.

Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök Úr külön engedélyével, és Katz Edina közreműködésével meglátogathattuk a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöki palotáját. Meglepetésünkre, a történelmi áttekintést, az ismertetést és vezetést is ingyenesen kaphattuk meg.

A Fogadalmi templomot helyi idegenvezetéssel tekinthettük meg, melyet a felújítása utáni teljes pompájában még nem láthattuk. Az altemplomban több egyházi és világi személy földi maradványainak nyughelyét láthattuk.

Az „A Cappella Cukrászdában” megkóstolhattuk a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete rendes évi fagylaltseregszemléjén ezüstérmet szerzett (ezzel a legjobb vidéki édesség lett) „Magyarok nyila” fagylaltot. Méltán lett a volt Virág Cukrászda színvonalát is meghaladó vendéglátó egység ez a Kávéház.

A nagy kiterjedésű város további látnivalóinak megismerését szolgálta a Városnéző kisvonat igénybevétele, mely a gyalog egy nap alatt be sem járható legfontosabb épületek, utcák, terek, látnivalóit, történelmét mutatta be számunkra.

A Móra múzeummal, Szeged kulturális és történelmi múltjával és a Tiszával, még ebéd előtt ismerkedhettünk.

Egy városnézés sem bonyolítható le az energiaforrások pótlása, a folyadékcsere biztosítása nélkül. Erre a legalkalmasabb hely a „Sótartó Halászcsárda” volt a Roosevelt téren, igen hangulatos körülmények között. Megkóstolhattuk a „haltöpörtyű”-t, amire kevés „gourman” társunk jelentkezett. A „hal-közmondások” vetélkedőjének győztes csapata megkapta az útimarsall különdíját, 1 üveg tokajit, amit el is fogyasztottunk.

Ebéd után a gyalogos városnézés folytatódott. Minden érintett nevezetes épületet, a Széchenyi teret, az utcákat részletesen megismerhettük. A „zöld villamossal” még utazhattunk is Éva asszonynak köszönhetően.

Megcsodálhattuk az Új Zsinagóga impozáns épületét is, ahol a festett üvegablakok, a művészien faragott padok, az egymással harmonizáló elefántcsont fehér, kék és arany díszítések mind Löw Immánuel elképzelései alapján készültek. Idegenvezetőnk számos kérdésünkre adott választ. Megismerhettük a zsidóság helyi múltját és jelenét.

A hazautazás és a „Közös vacsora” szolgált a fantasztikus emlékek felelevenítésére, a szellemi és fizikai „táplálékok” elfogyasztásának további tervezésére.

A fentiekben felvázolt program – melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatása nélkül nem tudtunk volna megszervezni alacsony jövedelmeink miatt – elérte célját, mert:

Ø Idős tagtársainknak feledhetetlen, élményben volt részük,

Ø Kizökkentettük tagjainkat lakóhelyük zárt közösségéből,

Ø Életminőségük javítását szolgálta, hogy a klubdélutánok beszélgetései mellett, mélyebb és közelebbi kapcsolatok alakultak ki a program keretén belül.

Ø Akik anyagi helyzetük miatt éttermi kiszolgálásra gondolni sem mernek, megismerhették a méltán híres szegedi halászlét és túrós csuszát, valamint a szintén országos hírnévvel rendelkező „A Cappella Cukrászdá”-t.

Ø Minden tagtársunk számos olyan nevezetességgel találkozott, melyeknek eddig csak hírét hallotta, de a program során látta személyesen először.

Ø Történelmi ismereteinket is bővíteni tudtuk, mert a témákban felkészült tagtársaink előadásai történelmi múltunk megítélésében számos új információval szolgáltak.

Elnézést kérünk a terjedelmes beszámolóért, de meg szerettünk volna minden meglátogatott helyszint említeni az Emlékezés érdekében. A fárasztó nap ellenére, élményekben gazdagodva, felüdülten indult mindenki haza.

Budaörs, 2012.06.26. (Szervező)

 

Módosítás dátuma: 2012. július 08. vasárnap, 15:22
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 9

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa143
mod_vvisit_counterEzen a héten7802
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9458
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen608912

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.198.23.251
Ma van: 2018 szept. 18.