Szabadidő 1 napos
14-08-06-Ópusztaszer PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. augusztus 07. csütörtök, 04:34

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Önkormányzatunk pályázati támogatásának köszönhetően autóbusszal látogathattuk meg az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkot, amely Magyar őstörténetünk kiemelkedő tanúhelye. A támogatásnak köszönhetjük, hogy olyan tagjaink is részesülhettek az élményekben, akik tömegközlekedéssel az utat nem vállalták volna.

A Feszty-körkép monumentális látványa, az ismertető szöveg átfogó tartalma, a zenei aláfestés és fényeffektek hatására átélhettük honfoglaló Őseink nemes tetteit. Párhuzamot vonhattunk a Trianoni békediktátumot követő szellemi felemelkedést szolgáló erőfeszítésekről, iskola-alapításokról, és jelen korunk iskolabezárásokat szorgalmazó kufár gondolkodásáról.

Tanulságos és elgondolkoztató volt különféle szellemi vonulatok képviselőivel való találkozás is. Összefutottunk és szót válthattunk Torgyán dr.-al, de kifejthette előttünk véleményét a "liberális" oldal képviselője is. Nem úgy éreztük, hogy bármelyik is a dicső-múltunk relikviája volt.

Szellemi épülésünket megszakítottuk a földi hívságok ápolásával, mert a "Halászlé Mekkája"-ba Szegedre utaztunk. A Fehértói Halászcsárdában Szeged legkiválóbb halászlevével ismerkedünk meg, remélve, hogy ez is mielőbb felkerül a"Hungarikumok" listájára. Osztatlan sikert aratott - és örökre emlékezetes momentum volt - a haltepertővel való megismerkedésünk lehetősége.

Mentális épülésünket szolgálta, hogy Gizike hatalmas szellemi tudásának egy szeletét megosztotta velünk, mert idézetekkel alátámasztott előadását meghallgathattuk a "többszörös" Honfoglalás változatairól.

Ezt követően testben, szellemben és mentálisan is felfrissülve szerencsésen érkeztünk haza.

Közreadta: EI.

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE Képek itt!

Módosítás dátuma: 2014. augusztus 14. csütörtök, 04:46
 
14-07-16-Domonyvölgy PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. július 16. szerda, 21:11

BÖNYPE júliusi programja a Lázár Lovas park megtekintése volt. Július 16-án dacolva a 32 fokos kánikulával meglátogattuk a Gödöllői Dombság által körülvett,festői szépségű Domony-völgy szívében található Lázár Lovas parkot, melynek tulajdonosai Lázár Vilmos és Zoltán fogathajtó világbajnokok.

A Park bejáratánál frissen sült pogácsával és ágyas pálinkával fogadtak bennünket. Ezután egy kellemes erdei kocsikázáson vehettünk részt.

Megtekintettük a Világbajnokok termét, itt található a Lázár testvérek díjhajtáshoz használt kocsijai, és a megannyi aranyérem, serleg, ajándékváza. A versenyistállót is végigjártuk, megcsodálhattuk a többnyire Lipicai és részben Nóniusz versenylovakat.

A falusi udvarban számos ritkaságnak számító állattal ismerkedhettünk meg: szürke marhák, mangalicák,racka juhok,pulik, no meg a baromfikkal. A Lovasbemutató gazdag programjával kápráztatott el minket. Megcsodálhattuk a Puszta ötös fogatot, a csikós versenyt, a négyökrös szekeret és a nomád lovas íjászok bemutatóját.

Végezetül a Lovaspark magyaros konyhájának vendégszeretetét élvezhettük cigányzene kíséretében.

A látványban és információban gazdag szép napot köszönjük a Szervezőknek is, melyet az Önkormányzat támogatása nélkül csak nyugdíjainkból nem tudtunk volna megvalósítani.

Közreadja: KoZso.

 

Képek itt!

Módosítás dátuma: 2014. július 17. csütörtök, 14:54
 
14-06-25-Esztergom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. június 26. csütörtök, 10:22

Tíz óra után érkeztünk a bazilika elé, ahol már várt az idegen vezető. Elsőnek a bazilika altemplomát néztük meg.  Belépéskor két szobor fogadott minket az Elmúlás és az Örök Élet. A kriptában Csernoch János, Mindszenty és más  hercegprímások síremléke  helyezkedik el. A XX, század főpapjai nyugszanak itt.

A bazilika  kupolájának belmagasságának 71,5m magas. A legnagyobb festett oltárkép van szentélyben.  Bakócz kápolnát is megtekintettük.

Szent Adalbert prímási főszékesegyház templom  török időben elpusztult de a  kápolna hiányosan megmaradt. A bazilika építésekor felhasználták a reneszánsz kor remekét.

A freskókat olasz osztrák festők kezdték el festeni,majd magyarok fejezték be. 1856-ban, a székesegyház felavatáskor Liszt Ferenc  Esztergomi Miséjét dirigálta.

A kincstárban  csodáltuk a koronázási keresztet, a Mátyás-kálvária 70cm magas arany ékszerét, valamint miseruhákat, kelyheket.

A várat helyreállítva megtekinteni, sokunknak új volt. A feltárás és restaurálás most is folyik. Itt láthattuk legjobb királyi korona másolatát. A vár tetején gyönyörű kilátás fogadott Minket.

Vár látogatása után elfogyasztottuk az ebédünket.

Haza hajóval utaztunk,közben a táj szépségében gyönyörködtünk

Írta a "krónikás" M.V.

Köszönet az Önkormányzatnak a támogatásért, Anikónak és Istvánnak a szervezésért.

Képek itt!

Módosítás dátuma: 2014. június 30. hétfő, 12:44
 
14-04-23-Kék-a-Frank-(os) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. április 23. szerda, 22:49

Kép indult...

Képek itt!

Módosítás dátuma: 2014. június 02. hétfő, 06:31
 
13-12-09-Győri Advent PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. december 09. hétfő, 21:31

Meglepetésekkel tűzdelt, hangulatos kirándulásról készült beszámoló...

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 9

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa151
mod_vvisit_counterEzen a héten151
mod_vvisit_counterMúlt héten8700
mod_vvisit_counterEbben a hónapban10507
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen609961

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.80.83.123
Ma van: 2018 szept. 23.