Szabadidő 1 napos
14-11-06-Parlament PDF Nyomtatás E-mail
Írta: IhGi   
2014. november 07. péntek, 20:00

Felemelő érzésben volt részünk, hogy tekintélyes létszámmal képviseltük Egyesületünket a Parlamentben megtartott Fórumon.

Harrach Péter megnyitójában rámutatott a keresztény értékrend társadalmi megjelenésének három szintjére: a/ az egyházak-, b/ a keresztény civil világ-, c/ a keresztény politika ténykedésének fontosságára.

A további előadók, lapos, mély elemzéssel világították meg a felvilágosult önérdek, és a fenntartás nélküli önátadás kérdéskörét. Megemlítve az önmegosztó kommunikáció, az önbizalom, és ehhez tartozó bátorság hiányát.

A képviselők kiválasztásánál megkövetelendő: - a hitelesség, - a személyesség, - a következetesség, - és a bátorság.

Mai világunkban megnőtt a Civil Szervezetek szerepe az érdekvédelemben - az egyházak alapvető tanításának figyelembe vételével. Az igazságosság + szolidaritás = a szeretet civilizációja.

"Jövőnk a Család!" fontosságára hívta fel figyelmünket a NOE képviselője a nagycsaládosok érdekképviseletének előnyös változásai keretében. A gyermekvállalási kedv és a sokgyermekes családok számának csökkenését adatokkal támasztotta alá.

A Karitász a Katolikus Egyház segélyszervezete, amely az Egyház küldetését szolgálja: - az evangélium hirdetésében, - és ennek tettekben való megnyilvánulásában. Ezek összhangját fejezi ki az "Imádkozzál és Dolgozzál!" bencés jelmondat is.

A Máltai Szeretetszolgálat - fennállásának 25 éve alatt - hazai, és EU-s pályázatokon nyert támogatásokkal nagy társadalmi problémák megoldásában adott segítséget.

Miért kellenek Civil Szervezetek? Mert - kitekintésre ad alkalmat, - kihívást jelent a résztvevőknek, - bekapcsolódásra ad alkalmat a nemzetközi munkába.

Mit eredményez működésük? Jó, mert - kinyílik a világ, - értékelik a tudást, - jelentős a támogatás, - tapasztalatszerzés, - hálózat épül.

A keresztény civil szervezetek a maguk eszközével formálják a társadalmi tudatot. Minden keresztény embernek küldetése van! legyen jelszavunk: "Nem önmagunkért élni, másokért elégni!"

Közreadja: IhGi.

Képek itt!


Módosítás dátuma: 2014. november 16. vasárnap, 14:49
 
14-10-29-zarándoklat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. október 30. csütörtök, 06:47

Zoltán Atya csodálatos napot szervezett.

Elsőként a turai kastélyt mutatta meg,ahol az idegenvezető elmondta az épület épí​ttető​ családjának történetét. Schossberger Lázár és családja felvidékről települt Pestre a 20 század elején,sikeres üzlet ember volt. Nemesi címet is kapott. A fia Zsigmond építette fel a kastélyt Ybl Miklós tervei alapján,neoreneszánsz stílusban. Megkopott állapotban is sejtette a valamikor pazar mivoltát.
A háború után a katonaság volt ott, majd iskolának használták. Az épület tetője úgy volt kiképezve hogy a lépcsőházat bevilágította. Több tulajdonosa volt, mert a helyreállítás nagyon költséges.

Tovább utazva, Horton szívélyesen fogadtak, hisz itt volt Zoltán atya 16 évet plébános. A szép plébánia az Ő gondoskodása révén bővült és szépült. Igényes kivitelezés, közösségi termek és vendégszobák is vannak elhelyezve.

A Szentlélek Eljövetele templom történetét elmondta, hogy felrobbantották a németek a háború alatt.
Háború után közösségi háznak indult az építkezés mert így kaptak engedélyt, mivel építettek rá két tornyot így templom lett belőle.

Üdítővel, kávéval, pogácsával és határtalan kedvességgel kínált Margitka a látogatás után.

Ezután tovább utaztunk. Csányban Szent György vértanú templomot tekintettük meg. A háborúban ezt is felrobbantották. Megmaradt a mellékoltárszobor, Jézus keresztfájának az ereklyéje. A gondnok elmondta, egy álom révén találta meg az ereklyét amely el volt rejtve.​ A hívek áldozatos munkával újra építették.

A következő város Gyöngyös volt. Szent Bertalan Templom kincstárát tekintettük meg, amit a volt Almássy palotában helyeztek el. A barokk palotát  1784-ben építették. A család ezen ága koronaőrök voltak, a napóleoni háború idején  menekítették a szent koronát ebbe a palotába. A díszteremben 17.századtól származó regényes sorsú páratlan értékű gyűjtemény kapott helyet. Az ötvös tárgyak az ország második legértékesebb gyűjteménye, a késő gótika és a kora reneszánsz szakrális művészetének kordokumentuma.

A kincstár megtekintése után Gyöngyöspatára utaztunk. A Plébános úr   elmondta a  Kisboldog Asszony  Plébániatemplom történetét - 12.században építették az első templomot, Mátyás király felrobbantatta a Husziták elleni háború után. A jelenlegi a 15.században nyerte el a ​mostani formáját.

Belépve szembetűnő a Jesse-fa oltár, rajta Salamon Dávid és a többi ős van megformálva. Az összehajló ágakon Mária van megörökítve a Kisdeddel. A templombelső háromhajós, késő gótikus bordázattal. A déli mellékhajó végében 17.századi oltár, az északiban klasszicista Szent Sir Kápolna méltó a figyelemre.
Balra látható a román templom homlokzata. A torony nyolcszögletű négy emelet magas. Barokk óra van fent, és  barokk árkád veszi körül. Az  épület valóságos gyöngyszem, az idő rövidsége miatt​ azonban búcsút kellet venni.

Az estebéd elköltése után haza indult a társaság.

Köszönet Zoltán atyának ezért a szép napért.

Közreadta: MV. (a teljesség igénye nélkül,)

Képek itt!

Módosítás dátuma: 2014. november 02. vasárnap, 08:19
 
14-10-15-Pilisszántó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. október 15. szerda, 20:09

Aranka, széles baráti ismeretségét felhasználva zarándok utat szervezett a Pilis kapujába Pilisszántóra, ahova 10 óra körül érkeztünk. A Pilis lábához megérkezve, Kati olyan természetes közvetlenséggel és szeretettel fogadott bennünket, mintha évtizedek óta ismerne bennünket.

A programok megbeszélése után imádkozva és énekelve haladtunk az úti célunk felé, megbirkózva a hegyi kaptatókkal.

Közben elénk jött Szőnyi József (Polgi), aki idegenvezetőként további utunkon végig kísért. A Csillagösvényt végigjárva megcsodálhattuk hét történelmi, szakrális ősünk szobrát.

Elérve a harangláb kapuját a lélekharang hangját halva a Boldogasszony Kápolnához értünk és betértünk.

Polgi színes, érdekes, nagy felkészülésről tanúskodó előadásában elmondta, hogy a Boldogasszony Kápolna, Pilisszántó határában, a Pilis Keresztje mellett felépített és felszentelt hely, amely a Pilis történelmi és hitbéli hagyományának kíván emléket állítani. Olyan ponton, ahonnan a téli napforduló reggelén a Zizibár nyergében felkelő nap látható. A fény az évnek e kivételes napján fénybe öltözteti az oltár mögött ülő Boldogasszonyt.

A további érdekes előadások meghallgatása után, Polgitól elköszönve a már ismert úton visszaindultunk. Katiék házába betérve igazi szívélyes vendéglátásban részesültünk. A háziasszony természetes  jókedve, kedélyessége közös nótázgatásban teljesedett ki.

Vendéglátónktól elköszönve, megtekintettük a barokk stílusban épült Római Katolikus templomot. Megnéztük a vastag üveglap alatt található Keresztes követ. Korát 700-800 évre becsülik és a pálosokkal hozzák kapcsolatba.

Élményekben és lelkiekben gazdagabban, a már ismert útvonalon érkeztünk haza.

Köszönjük Aranka nagyszerű, mindenre kiterjedő szervező munkáját, valamint azt, hogy olyan pozitív kisugárzású, tiszta hitű, igaz erkölcsű, alkotó és tevékeny emberekkel ismerkedhettünk meg, akik példaértékűek minden idelátogató magyar számára.

Közreadta: Wagner Imre.

Képek itt!

 

 

Módosítás dátuma: 2014. október 18. szombat, 12:15
 
14-09-17-Szekszárd PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 17. szerda, 19:45

Busszal a városba érve elsőnek az idegenvezetővel a Kilátóra utaztunk. Onnan néztük a város szép fekvését. A hegy nyugati oldalán a Kertváros van, teli szőlőskertekkel,a keleti részben az Óváros.

Ezután gyalogos városnézésre indultunk: Szent István tér-, Prométheusz-park, Augusz-ház, Garay tér-, Béla király tér útvonalon.

Megtekintettük az 1805-ben épült Katolikus templomot. Zoltán atya kisegítette az idegenvezetőt egy két témában.

A Vármegyeház felé sétálva I. Béla szobra áll a róla elnevezett téren. Pollack Mihály tervezte az épületet. Az épületben a régi világ kiállítását néztük meg. Benne a Főispáni dolgozószoba, női szalon, vadászterem található. Kiállítás keretében Mattioni Eszter festményeiben és hímes-köveiben gyönyörködtünk.

Megnéztük Babits Mihály és Mészöly Miklós  múzeumnak berendezett házát is.

A Mészáros házban elfogyasztottuk az ebédet.

Szerettük volna a Petrits Mézeskalács Múzeumot  megtekinteni, de csak vetítették volna a munkafolyamatokat a szabályok miatt

Ezt követően a Garay Élménypincét néztük meg, ahol Czirok Róbert  borral  festett akvarelljeiben gyönyörködtünk.

A szép nap után fáradtan tértünk haza.

Ezúton mondunk köszönetet az Önkormányzatnak Idának és Imrének ezért a szép napért.

Közreadja: MoVi. Képek itt!

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 19. péntek, 17:45
 
14-08-29-Nagybörzsöny PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. augusztus 29. péntek, 20:30

Vadregényes Börzsöny tája,

Guszti barát szülőháza,

Szeretettel várt Bennünket,

Jobbnál is jobb ötletekkel.

Indult utunk feszültséggel,

Folytatás, meg békességgel.

Magyar földön jártunk végig,

Négyszer kellett "határt" lépni.

Éva asszony vezetése,

Zoltán kiegészítése,

Hit-életünk segítette,

Erkölcsünket fejlesztette.

Szent István és Bányász templom,

Erdei út kisvasúton,

Lekvároknak kavalkádja,

Füstölt áruk sokasága,

Sajtjainak íz-világa,

Étvágyunkat felcsigázta.

Malom csárda jó konyhája,

Éhes vándort kiszolgálta.

Külön szám volt Víg-molnárunk,

Rajta múlna, ott is hálunk.

Nehezünkre esett válni,

Haza is kellett találni.

Ez volt része programunknak,

Ide vágyik honlapunkra.

Ha szomorkás hangulatunk,

Emlékétől feldobódjunk.

Városunknak köszönhetjük,

Hasonlókban lehet részünk.

Istenünket arra kérjük,

Szebb jövőben teljen éltünk.

Közreadta: Admin.

 

Képek itt!

 

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 01. hétfő, 04:52
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 9

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa235
mod_vvisit_counterEzen a héten7894
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9550
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen609004

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.198.23.251
Ma van: 2018 szept. 18.