Múzeum-emlékhely-kultúra
14-09-24-Zeneakadémia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 24. szerda, 17:27

Az utóbbi 5 évben meglepő gyorsasággal készültek el a főváros felújított középületei, új létesítményei. Ezek közé tartozik a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia is.

Egy verőfényes délelőttön egyesületünk tagjai is meglátogatták ezt a patinás épületet, 19 fővel néztük meg a belső tereket idegenvezetéssel.

Kedves idegenvezető hölgyünk, ismertette röviden az épület tervezése és építése történetét. Számomra igen csak meglepő volt, hogy a Zeneakadémia vasbetonból készült! A felújításkor szükség volt arra, hogy megerősítsék az alap szerkezetét, így remélhetőleg még legalább 100 évig kibírja az épület.

Az Akadémia szecessziós stílusban épült, a belső tereket is ebben a stílusban díszítették.

Az előtérben lévő színes freskót ismertette az idegenvezető, Körösfői-Kriesch Aladár alkotását. A címe: Elzarándokolnak a művészet forrásához.

Megtudtuk, hogy Apollón, a görög mitológiában a ragyogó világosság istene, lanttal a kezében ábrázolják, hatáskörébe a húros hangszerek által megszólaltatott zene tartozik.

A fúvós hangszerek általi zene Dionysos világához tartozik. A két istenség jelképei végigvonulnak az épület belső terein is. Úgymint lant, hattyúk ábrázolása, babérkoszorú, babérlevelek is.

Az emeleti Kisterem – ma már Solti-terem – Solti György világhírű karmesterről lett elnevezve. Ezt a termet, mivel nagyon rossz volt az akusztikája, a betonfalig le kellett bontani és újjáépíteni. Gyönyörűen sikerült !

A felújítás feltétele az volt, hogy az eredeti állapotban kell visszaállítani mindent, szerencsére.

A Kisteremnek annyira jó lett az akusztikája, hogy ma már opera előadásokat is lehet ott tartani. A megnyitás után Mozart: Varázsfuvoláját adták elő. Meghosszabbították a színpadot, alatta kiépítettek egy zenekari árkot is. A színpadon megcsodálhattunk egy gyönyörű Stanway zongorát is. A Zeneakadémiának az egyetemmel közösen több mint 100 zongorája van !

A belső tér gyönyörű, zöldes alapszínű, az Apollón jelképek , mint díszítések, Pl egymással szemben lévő aranyhattyúk itt is fellelhetők. A hatalmas ablakokon a gyönyörű bársonykárpit színben is harmonizál a belső tér színeivel.

Ezeket és a Nagyterem ablakkárpitjait is ugyanaz az olasz manufaktúra készítette, mint 100 évvel ezelőtt az eredetieket. ( ezek ez alatt a hosszú idő alatt szinte szétporladtak már).

A nézőtéren a székek eredetiek. Bécsben készültek 100 éve, bükkfából. Az új bársony kárpitozás összhangban van az ablakok kárpitjaival.

A földszinti Nagyterembe lépve úgy érzi az ember, mintha egy szentélybe érkezett volna.

Az is: a zene szentélye! Szinte elvakít a ragyogás, a harmonikus színvilág itt is azonnal érezhető. Ezt a termet Apollón szentélyének is nevezik. A hatalmas csillárok szintén eredetiek, gyönyörűen felújították őket. Szerencsére a színpad fölötti nagy csillárba el tudták rejteni a fényszórókat, így a szép színpadot nem csúfítják el, csak a színpad fölött helyeztek el néhányat még.

Nem úgy, mint a Kisteremben, sajnos a színpad két oldalán nem nyújtanak túl szép látványt a hatalmas reflektorok.

Az alapszín vörösesbarna és arany, az ablakkárpit is ezekben a színekben készült. Csodaszépek a Róth Miksa által tervezett ólomüvegek az ablakokon, és a plafonon elhelyezett süllyesztett halványkék színű lámpák is.

Szerencsére valamilyen csodával határos módon a Zeneakadémiát a háború és forradalom idején elkerülték a bombatalálatok és belövések. Így az ablakok eredeti szépségükben maradtak fenn. A Nagyteremben lévő hatalmas orgona sajnos csak díszlet, reméljük, átmenetileg. A sípokat kiszerelték és az ország különböző helyeire beépítették templomi orgonákba. Most kezdik összeszedni ezeket.

Gyönyörű a Nagyterem aranyozása is, valódi aranyfüsttel készült minden aranyozás . Milyen sziszifuszi munka lehetett a restaurálás! A plafon csillog az aranyra festett babérlevél mintázattól, kiderült, hogy a levelek között lévő rácsokon keresztül oldják meg a terem fűtését és szellőztetését is. A nézőtéri padlózat alá un. dupla héjakat építettek a hangelnyelésre, így is javítva az akusztikát. Az utca felőli ablakokat kívülről hangszigetelték, így már egyáltalán nem hallható a kinti zaj.

A Zeneakadémia alapításáról Deák Ferenc előterjesztésére 1873-ban döntött az akkori parlament. A régi Zeneakadémiát 1875-ben adták át. Korb Flórián és Giergl Kálmán voltak a tervezők. Az első igazgató Erkel Ferenc, az elnök Liszt Ferenc volt. Liszt Ferenc az átadásig saját otthonában oktatta a diákokat, sokukat ingyen !

A felújított Zeneakadémia megnyitása 2013. október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján, gyönyörű koncerttel történt.

Néhány számadat:

A Nagyterem hosszúsága: 25 m; szélessége: 20 m; magassága: 16 m

A Zeneakadémia két hangversenyterme 1 200 nézőt tud befogadni

Az itt tanuló diákok száma : cca 800 fő, ennek a 20 %-a külföldi a világ minden részéről

A Zeneakadémia Európa 10 legjobb akusztikájú hangverseny termével rendelkezik !

Amikor ott jártunk, egymást érték az érdeklődő csoportok, az Akadémia koordinátorának, Mihalecz Juditnak köszönhetően egyáltalán nem zavarták egymást.

Az alkalmazottak kedvesek, készségesek voltak, remélhetőleg mindannyian jó érzéssel jöttünk el az Akadémiáról és a szép szeptemberi napsütésben a Liszt Ferenc téren egy finom kávéval fejeztük be kirándulásunkat.

Közreadta: Marcsek Erzsébet

Képek itt!

 

Módosítás dátuma: 2014. október 02. csütörtök, 12:21
 
Bp újdonságai-04-03 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. április 03. csütörtök, 21:41

Egyesületünk újabb rendezvényén vehettünk részt, melyen Budapest alábbi legfrissebb újdonságaink megismerését tűztük célul:

1. Budaörs összeköttetése látványosan javult, mivel több viszonylatban érhetjük el a fővárost. Feltérképeztük a Kelenföld-Móricz Zsigmond körtér-Szél Kálmán tér autóbusszal közvetlenül elérhető útvonalakat.

2. Élményszámba ment, hogy részt vehettünk a Várkert Bazár I. ütem nyitó gáláján és ünnepélyes átadásán, ahonnan átsétáltunk és

3. az átépített Kossuth-teret csodáltuk meg a zenés őrségváltás attrakciójával. Sorbaállás után

4. az Országházban megtekintettük a hányatott sorsú, fantasztikus művészi kvalitású Seuso-kincseket. Ezt követő frissítő kávézás után

5. a napokban megnyitott Olimpiai Parkban gyönyörködhettünk.

6. Kirándulásunk méltó lezárása volt a 4-es metróval való ismerkedés, utazás.

A válságból kivezetett országunk fantasztikus fejlődéséről személyesen győződhettünk meg, annak ellenére, hogy számos, szintén a közelmúltban átadott nemzeti értékünket csak a közeljövőben látogatjuk meg (Mátyás templom, Zeneakadémia, Bálna kulturális központ, Vigadó).

Köszönjük Gusztiék szervezését. Lejegyezte: Adm.

Képek itt!

 

Módosítás dátuma: 2014. június 27. péntek, 15:47
 
Aranymúzeum+Teaház PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. október 17. csütörtök, 21:32

Egyesületünket a fejlődéssel lépést tartó, a művészeti élményeket is kiemelten kezelő igényes és tartalmas klubélet jellemzi.

Ennek keretében szerveztük meg A Zelnik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum kiállításának megtekintését és a Sövény Aladár Teaház meglátogatását.

Felemelő érzés volt a Teaház csodálatos faragott bútorai és fali szekrényei, keleti szőnyegei, jó méretű krokodilbőrei, festményei és folyton  virágzó, különböző színű  orchideái között helyet foglalni.

Haragos Ádám úr - a D&B Közép-európai Tea- és Kávékereskedelem ügyvezetője - előadásából megismertük a teafák, teabokrok felfedezését, a tea-utakat, a szállítás és csomagolás rejtelmeit. A tea levelek elnevezését, a legfelsőbb, legdrágább fellevelektől az erősebb fermentációval létrejött fekete teáig. A fehér tea, zöld tea, virággal /pl.jázminnal/ ízesített, illatosított fekete teáig, a gyümölcsteákig. És ezeket meg is kóstoltuk herendi porcelán csészéből, herendi kannából, finom keleti aprósüteménnyel. Nagyon finomak voltak!!

Megismertük az angolok, mint az első európai teaivók szokásait a pár csepp tej hozzáadásával, az ismert 5 órai tea szokásáig. Hát igen! A fellevelekből aranyáron mért, alig fermentált teákat nem a mi zsebeinkhez mérték és mérik.

Megtudtunk minden fontosat a tea szállításától, csomagolásától, a sötét fémdobozban való eltartásától a filteres tea elkészítéséig mindent. Meglepetés volt, hogy a filteres tea nem a legrosszabb minőséget képviseli.

A teák felszolgálását bájos, fiatal thai lányok végezték, finom eleganciával, szép népviseletben. Ez is egy élmény volt, nem beszélve arról, hogy szinte akcentus nélkül beszélték a magyar nyelvet. Lehet, hogy csak azt a néhány szót?  De ez is kedves volt.

Jó volt elmerülni a mindennapok rohanásában egy igazi teázási szertartás megismerésében.

Ezt követően került sor a  Zelnik István tulajdonát képező, több évtizedes gyűjtés  sok ezer szebbnél szebb vietnámi és thai több száz éves hindu régiség megcsodálására.

Zelenik István 14 évesen kezdte meg a gyűjtést, az első darabja egy Bizományi Áruházban 20,-Ft-ért megvettvásárolt kínai kis edényke volt. Sövény Aladár a család balatoni telekszomszédja volt, Tőle kapott egyre nagyobb kedvet és baráti támogatást  e régi vietnámi, hindu és khmer kultúra megismerésére, gyűjtésére.

Fiatal emberként a moszkvai egyetemen tanulta meg a vietnámi és az egyéb keleti nyelveket, több barátra tett szert, akik mind segítették őt a keleti kultúra megismerésében, gyűjtésében.

Vietnámi nagykövet lett, ott barátaival egyre régibb és régibb sírok, templomok kincseit ismerte meg, s több száz, ezer éves tárgyhoz jutott hozzá munkája eredményeként. A piacokon rendszeresen felmerültek ezek a kincsek, melyekben a műértő szem és tudás felfedezte a valódi értékeket.

Mára gyűjteménye a sok milliárd Ft-ot is meghaladja, s ezeket jóvoltából bárki megtekintheti a szigorúan őrzött, biztosított Aranymúzeumban.

Tárlatvezetőnk - - hatalmas lexikális, történelmi tudás birtokában igazi műélvezetben részesített bennünket, miközben végigkalauzolt  a bronzból, ezüstből, aranyból készült több száz éves használati tárgyak, Buddha szobrok, koronák, láncok, díszek, halotti maszkok, tálak, üstök, hajtűk, karláncok, medálok tárlóinak sokaságán. Több kiállítási tárgy a világon egyedül csak itt található kuriózum.

Örülhettünk, hogy az ismeretlen kultúrával megismerkedtünk, és ugyanakkor egy igazi keleti teázás élménye is a mienk lehetett.

Ezt  látványt mindenkinek ajánljuk!

Adja a Teremtő, hogy legyen még alkalmunk hasonló szépségek megismerésére, és hasonló tartalmas időtöltésre.

Lejegyezte: KrÁgi.

 

A képek itt megtekinthetőek >>>

 

Módosítás dátuma: 2013. október 25. péntek, 11:01
 
Sziklakórház - Mátyás-templom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. december 09. péntek, 16:40

Sziklakórház - Mátyástemplom

Reggel 9-kor találkoztunk  a postánál, 13-an  voltunk. A vár mellett "kisebb" sétával értük el a kórházat. A vezetőnk elmondta, hogy a török időben már ismerték a barlangok egy részét. Kútásás közben fedezték fel.

- 1848-ban már használták a felcserek.

- 1933-1944-ig építették ki korházzá.

2000 négyzetméter területű, 10km hosszú, helyenként 10-15 m széles.

Kb. 80 élethű bábu van elhelyezve, katonák ápolónők, konyhán lévők, orvosok.

Özv. Horthy Istvánné volt a főáplónő. 300 személyre volt tervezve, háborúban azonban 650-700  embert is ápoltak. Szalmazsákon hordágyon az összekötő folyóson feküdtek.

Komplett műtő, röntgen, altatógép, konyhafelszerelés van. Önálló áram és víz ellátó rendszere van amely ma is működik.

1952-ben új  kórtermet építettek,1958-1962-ig"atom biztossá " tették. A levegőt két hatalmas gép keringteti. A vizet egy szivattyúval pumpálják a Dunából,volt tartaléktartály is amely hetekig ellátta a kórházat.

János-korház alá volt rendelve,minden szempontból. A végén aláírtuk a vendégkönyvet

.

Majd utána átsétáltunk a Mátyástemplomba. A tatárjárás után. IV. Béla rendelte el a templom építését. A jelenlegi formáját Schulek  építette. Ólomüveg ablakát Lotz Károly és Székely Bertalan tervezte. Megnéztük a múzeumát és sekrestyéjét is.

Teli élményekkel tértünk haza.

Lejegyezte: MoVi.

 
Gödöllő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 27. vasárnap, 19:46

Gödöllői kastély

Bár a naptár novembert mutat, november 16-án egy igazi, szép, napos októberi napnak megfelelő napon találkoztunk 11-en, hogy elmenjünk Gödöllőre, megnézni a felújított gödöllői királyi kastélyt. Jó hosszú, vagy 2 órás volt az út oda, de ez minket nem zavart, végig jókedvvel beszélgettünk, elszaladt az idő.

Ragyogó napsütésben tárult elénk a kastély impozáns bejárata. Beléptünk, és rögtön megfogott minket egy elvarázsolt hangulat. Hatalmas csillárok, az idegenvezető hölgy vörös bársony szőnyegekkel díszített lépcsősorokon kísért fel bennünket az emeletre, ahol 32 felújított, részben eredeti, részben korhű, vásárolt bútorokkal, festményekkel berendezett szobákban sétálhattunk végig.

A kastélyt 1735-ben kezdték építeni, majd több lépcsőben, az 1700-as évek végéig építettek hozzá. Tervezője Mayerhoffer András és Nicolaus Pacassi volt. Az építtető tulajdonos Grassalkovich herceg "1" és fia "2" volt, majd a befejezési munkákat az utód nélkül meghalt herceg "3" rendelte meg, mely 1782-1785-ig tartott. 1867-ben, a kiegyezést követően a magyar állam vásárolta meg, hogy Ferenc Józsefnek és feleségének Erzsébet királynőnek ajándékozza koronázási ajándékként. Ekkor Ferdinánd Kirschner végzett átalakításokat a kastélyon, kifejezetten a császári/királyi pár igényei szerint. Ez időtől fogva királyi kastélyként működött, melyben főleg Erzsébet királyné és lánya, Mária Valéria főhercegnő töltött sok időt. Láthattuk Ferenc József eredeti dolgozószobáját, Erzsébet lakosztályát, étkező szobájukat, festményekkel, fotókkal, használati tárgyaikkal, személyes emléktárgyaikkal.

Még Grassalkovich herceg idejében, 1751-ben, Mária Terézia császárnő is a kastély vendége volt, ennek egy külön szoba állít emléket. Ezekből az időkből a Grassalkovich család emlékeit, fegyvergyűjteményeket, korhű ruhákat, egyházi emlékeket láthattunk.

Trianon után Horthy Mikós kormányzó és családja nyári rezidenciája lett a kastély. Sok fénykép, festmény, személyes emléktárgy került kiállításra ez időből.

A II. világháborúban a kastélyt nem érte bombatalálat, de a beköltöző orosz katonák, s a fosztogatás következtében rommá vált. A csodálatos technikával készült festett és selyemmel burkolt falak, a berendezés elpusztult, vagy a gyönyörű kályhákat, bútorokat tárgyakat elhordták. Az egykor csodás szobák, termek, lóistállóként, konyhaként, a katonák szálláshelyeként működött tovább, már ahol erre lehetőség maradt. Az egykor csodás park szintén megsemmisült.

Később a megmaradt, kicsit rendbe hozható szobák "öregek otthona" lett. Egy fénykép tanúsága szerint az egykori bálteremben, megszámlálhatatlan vaságy, egymás mellé zsúfolva, szolgálta az öregek pihenését.

A kastély felújítása, rendbetétele az elmúlt évtizedben kezdődött. A látványosabb eredményeket 2009, 2010-ben érték el. Rengeteg pénz és munka kellet a felújításhoz, az aukciókon történő bútor, kályha, festmények vásárlásához, a fellelhető eredeti berendezési tárgyak visszavásárlásához.

Mára újra a régi fényében tündököl a felújított rész, de még további rengeteg munka és pénz kell ahhoz, hogy az egész hatalmas kastély kész legyen. A felújítás folyik.

Idén fél évig Magyarország kormánya volt az Európai Unió soros elnöke. A rendezvényekre a gödöllői kastélyban került sor. Erről is láthattunk videókat, fényképeket.

Még egy látnivaló várt ránk, az úgynevezett Horthy bunker. Egyszerűen berendezett földalatti vészhelyet alakítottak ki 1944-ben, de ennek használatára nem került sor. Mire elkészült, Horthy és családja már külföldön volt. Itt akkor az orosz katonák alakítottak ki gázolaj tárolót, melynek szaga ma is érezhető.

Mindezek után, pihenésképpen a kastély cukrászdájába mentünk, ahol mindenki egy finom süteményt (Sziszi kedvence) és egy frissítőt ivott. Nagyon finom volt!

A hazaút is kellemesen telt el, útközben megbeszéltük a látottakat, és mindnyájan egyet értettünk abban, hogy érdemes volt részt venni ezen a kiránduláson.

Ajánljuk mindenkinek, aki még nem látta, hogy menjen el, érdemes!

Lejegyezte: Krasznai

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 4

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa256
mod_vvisit_counterEzen a héten256
mod_vvisit_counterMúlt héten1898
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5953
mod_vvisit_counterMúlt hónapban8248
mod_vvisit_counterÖsszesen558367

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.161.45.156
Ma van: 2018 ápr. 22.