Múzeum-emlékhely-kultúra
15-01-22-ÚJ-VÍG-ADÓ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Cs.T.M.   
2015. január 22. csütörtök, 21:00

A kultúrára  és művészetre éhes és kíváncsi kis csoportunk ellátogatott január 22-én a Pesti Vigadóba.

Az alkalmat az az esemény szülte, mely egybekötötte a  "Kultúra Napja" programokat a 15O éves,  felújított Pesti Vigadó átadásával, ugyanis ekkor fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

Megérkezésünkkor helyi szakképzett idegenvezető fogadott bennünket, akitől személyes hangvételű tájékoztatást kaptunk, s hagyott időt a beszélgetésekre, feltett kérdések megválaszolására is. Az épület történelmét, belső tereinek felújítását, azok hasznosításának információját tőle kaptuk meg. Ezen a napon bárki látogató díjmentesen végigjárhatta a "csodát", mi is ezt tettük., s mind a 6 szintet végignéztük.

A Feszl Frigyes  által tervezett épület 1865 óta fogadja közönségét. Az első megnyitásának 15O. évfordulóját  ünnepelhetjük.  (Az épület története 1789-ig vezethető vissza, itt húzódott a pesti városfal, itt volt a "Rondella".)

Ennek helyére építették a REDOUTE-t - az első pesti bál és tánctermet. Ez sajnos 1848-ban romba dőlt, ennek helyére építették meg a Pesti Vigadót 1865-ben Feszl Frigyes  tervei alapján, magyar mesterek és művészek keze nyomán., pl.: Marschalkó János is itt dolgozott, ez időben már méltó körülmények között tudta fogadni a ház a báli közönséget.

Március 14-én lesz egy éve  a  Vigadó ismételt megnyitásának, az eredeti terek már a XXI. század  technikai követelményeivel kerültek összhangba.

A bejáratnál a csodálatos aula, a belső díszítések, freskók lenyűgözőek. Nem kisebb, mint Than Mór,  Lotz Károly művészi munkáját dicsérik. Jobboldalon a könyvtár, baloldalon az étterem  található. A gyönyörű márványlépcsőn

- mely bordó szőnyeggel van beborítva -  érkezünk a " Déli terembe" Itt nagy meglepetésben volt részünk, ugyanis Váradi László  a Zeneművészeti Egyetem "Príma díjas" hallgatója, s művésze játszott csodálatosan, - Liszt Ferenc: Első Mefisztó Keringőjét, -  hatalmas sikerrel.

Átsétálva az "Északi terembe" ismét meglepetés várt a  látogatókra: borkóstolón vehettünk részt (a Magyar Borakadémia Titkársága jóvoltából)  az egri "Deli" cég borát  iszogattuk, kísérőnek finom, friss pogácsa  is volt.

Valamikor ez a terem a bálozók cukrászdájaként szolgált.

Az épület fénypontja, a Panoráma folyosóról nyíló "Díszterem" A folyosóról  fantasztikus látvány tárul elénk a budai oldalra: Budai Vár,  Gellérthegy, Vár-bazár, Halászbástya,  a lustán hömpölygő  - kissé zavaros  - Duna, stb.

A Díszterem az épület  "magja". Itt tartották - s tartják ma is -  a koncerteket, rendezvényeket  és a bálokat. A terem 22 m magas, csodálatos, a helyreállításánál az eredetiségre törekedtek, pl. a csillárokat  - a régi fotók alapján - teljesen eredeti állapotára készíttetek el. Akusztikáját kitűnőre javították. Itt koncertezett annakidején : Liszt, Wagner, Strausz, stb.

1867-ben Ferenc József itt tartotta meg bankettjét, teljes pompával ellátva.

A Díszterem felett helyezkedik  el a Makovecz  Terem, világhírű építészünk tiszteletére.  Ezen a szinten található a Kamaraszínház terme, olyan magas fokú technikával berendezve, mely által pl. külföldi előadásokat élő közvetítéssel láthatunk.

A Vigadó 6. emeletén vannak a kiállító termek, melyekben a művészeti felsőoktatási  intézmények hallgatóinak   alkotásaiból , valamint az Alkotóművészek Egyesületének  tagjai munkáiból rendeznek időszaki  kiállítást, s ezeket tekintettük meg. A Vigadó ma a Magyar  Művészeti Akadémia  tulajdonában van, s egész éves programmal  várja a művészet, kultúra iránt érdeklődőket.

Mindezen élményekkel megtelve, lelkileg felfrissülve,  a múlt és jelen gyönyörű létesítményével megismerkedve, - egy finom kávé elfogyasztása után -  kis időre elbúcsúzva a Vigadótól  útnak indultunk  napi dolgaink felé.

Elnézést kérve a hosszas beszámolómért, de egy szeletnyi élményben kívántam  részesíteni azokat is, akiknek nem volt módjában (vagy kedvében) most velünk tartani. Javaslatom: kerítsenek rá lehetőséget, igazán megéri!!

Jegyzetelte: dr.Kozsikné, Zsóka

Összeállította: Cs.T.Manyi

Képek itt:

Módosítás dátuma: 2015. január 27. kedd, 10:15
 
14-09-24-Zeneakadémia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 24. szerda, 17:27

Az utóbbi 5 évben meglepő gyorsasággal készültek el a főváros felújított középületei, új létesítményei. Ezek közé tartozik a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia is.

Egy verőfényes délelőttön egyesületünk tagjai is meglátogatták ezt a patinás épületet, 19 fővel néztük meg a belső tereket idegenvezetéssel.

Kedves idegenvezető hölgyünk, ismertette röviden az épület tervezése és építése történetét. Számomra igen csak meglepő volt, hogy a Zeneakadémia vasbetonból készült! A felújításkor szükség volt arra, hogy megerősítsék az alap szerkezetét, így remélhetőleg még legalább 100 évig kibírja az épület.

Az Akadémia szecessziós stílusban épült, a belső tereket is ebben a stílusban díszítették.

Az előtérben lévő színes freskót ismertette az idegenvezető, Körösfői-Kriesch Aladár alkotását. A címe: Elzarándokolnak a művészet forrásához.

Megtudtuk, hogy Apollón, a görög mitológiában a ragyogó világosság istene, lanttal a kezében ábrázolják, hatáskörébe a húros hangszerek által megszólaltatott zene tartozik.

A fúvós hangszerek általi zene Dionysos világához tartozik. A két istenség jelképei végigvonulnak az épület belső terein is. Úgymint lant, hattyúk ábrázolása, babérkoszorú, babérlevelek is.

Az emeleti Kisterem – ma már Solti-terem – Solti György világhírű karmesterről lett elnevezve. Ezt a termet, mivel nagyon rossz volt az akusztikája, a betonfalig le kellett bontani és újjáépíteni. Gyönyörűen sikerült !

A felújítás feltétele az volt, hogy az eredeti állapotban kell visszaállítani mindent, szerencsére.

A Kisteremnek annyira jó lett az akusztikája, hogy ma már opera előadásokat is lehet ott tartani. A megnyitás után Mozart: Varázsfuvoláját adták elő. Meghosszabbították a színpadot, alatta kiépítettek egy zenekari árkot is. A színpadon megcsodálhattunk egy gyönyörű Stanway zongorát is. A Zeneakadémiának az egyetemmel közösen több mint 100 zongorája van !

A belső tér gyönyörű, zöldes alapszínű, az Apollón jelképek , mint díszítések, Pl egymással szemben lévő aranyhattyúk itt is fellelhetők. A hatalmas ablakokon a gyönyörű bársonykárpit színben is harmonizál a belső tér színeivel.

Ezeket és a Nagyterem ablakkárpitjait is ugyanaz az olasz manufaktúra készítette, mint 100 évvel ezelőtt az eredetieket. ( ezek ez alatt a hosszú idő alatt szinte szétporladtak már).

A nézőtéren a székek eredetiek. Bécsben készültek 100 éve, bükkfából. Az új bársony kárpitozás összhangban van az ablakok kárpitjaival.

A földszinti Nagyterembe lépve úgy érzi az ember, mintha egy szentélybe érkezett volna.

Az is: a zene szentélye! Szinte elvakít a ragyogás, a harmonikus színvilág itt is azonnal érezhető. Ezt a termet Apollón szentélyének is nevezik. A hatalmas csillárok szintén eredetiek, gyönyörűen felújították őket. Szerencsére a színpad fölötti nagy csillárba el tudták rejteni a fényszórókat, így a szép színpadot nem csúfítják el, csak a színpad fölött helyeztek el néhányat még.

Nem úgy, mint a Kisteremben, sajnos a színpad két oldalán nem nyújtanak túl szép látványt a hatalmas reflektorok.

Az alapszín vörösesbarna és arany, az ablakkárpit is ezekben a színekben készült. Csodaszépek a Róth Miksa által tervezett ólomüvegek az ablakokon, és a plafonon elhelyezett süllyesztett halványkék színű lámpák is.

Szerencsére valamilyen csodával határos módon a Zeneakadémiát a háború és forradalom idején elkerülték a bombatalálatok és belövések. Így az ablakok eredeti szépségükben maradtak fenn. A Nagyteremben lévő hatalmas orgona sajnos csak díszlet, reméljük, átmenetileg. A sípokat kiszerelték és az ország különböző helyeire beépítették templomi orgonákba. Most kezdik összeszedni ezeket.

Gyönyörű a Nagyterem aranyozása is, valódi aranyfüsttel készült minden aranyozás . Milyen sziszifuszi munka lehetett a restaurálás! A plafon csillog az aranyra festett babérlevél mintázattól, kiderült, hogy a levelek között lévő rácsokon keresztül oldják meg a terem fűtését és szellőztetését is. A nézőtéri padlózat alá un. dupla héjakat építettek a hangelnyelésre, így is javítva az akusztikát. Az utca felőli ablakokat kívülről hangszigetelték, így már egyáltalán nem hallható a kinti zaj.

A Zeneakadémia alapításáról Deák Ferenc előterjesztésére 1873-ban döntött az akkori parlament. A régi Zeneakadémiát 1875-ben adták át. Korb Flórián és Giergl Kálmán voltak a tervezők. Az első igazgató Erkel Ferenc, az elnök Liszt Ferenc volt. Liszt Ferenc az átadásig saját otthonában oktatta a diákokat, sokukat ingyen !

A felújított Zeneakadémia megnyitása 2013. október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján, gyönyörű koncerttel történt.

Néhány számadat:

A Nagyterem hosszúsága: 25 m; szélessége: 20 m; magassága: 16 m

A Zeneakadémia két hangversenyterme 1 200 nézőt tud befogadni

Az itt tanuló diákok száma : cca 800 fő, ennek a 20 %-a külföldi a világ minden részéről

A Zeneakadémia Európa 10 legjobb akusztikájú hangverseny termével rendelkezik !

Amikor ott jártunk, egymást érték az érdeklődő csoportok, az Akadémia koordinátorának, Mihalecz Juditnak köszönhetően egyáltalán nem zavarták egymást.

Az alkalmazottak kedvesek, készségesek voltak, remélhetőleg mindannyian jó érzéssel jöttünk el az Akadémiáról és a szép szeptemberi napsütésben a Liszt Ferenc téren egy finom kávéval fejeztük be kirándulásunkat.

Közreadta: Marcsek Erzsébet

Képek itt!

 

Módosítás dátuma: 2014. október 02. csütörtök, 12:21
 
Bp újdonságai-04-03 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. április 03. csütörtök, 21:41

Egyesületünk újabb rendezvényén vehettünk részt, melyen Budapest alábbi legfrissebb újdonságaink megismerését tűztük célul:

1. Budaörs összeköttetése látványosan javult, mivel több viszonylatban érhetjük el a fővárost. Feltérképeztük a Kelenföld-Móricz Zsigmond körtér-Szél Kálmán tér autóbusszal közvetlenül elérhető útvonalakat.

2. Élményszámba ment, hogy részt vehettünk a Várkert Bazár I. ütem nyitó gáláján és ünnepélyes átadásán, ahonnan átsétáltunk és

3. az átépített Kossuth-teret csodáltuk meg a zenés őrségváltás attrakciójával. Sorbaállás után

4. az Országházban megtekintettük a hányatott sorsú, fantasztikus művészi kvalitású Seuso-kincseket. Ezt követő frissítő kávézás után

5. a napokban megnyitott Olimpiai Parkban gyönyörködhettünk.

6. Kirándulásunk méltó lezárása volt a 4-es metróval való ismerkedés, utazás.

A válságból kivezetett országunk fantasztikus fejlődéséről személyesen győződhettünk meg, annak ellenére, hogy számos, szintén a közelmúltban átadott nemzeti értékünket csak a közeljövőben látogatjuk meg (Mátyás templom, Zeneakadémia, Bálna kulturális központ, Vigadó).

Köszönjük Gusztiék szervezését. Lejegyezte: Adm.

Képek itt!

 

Módosítás dátuma: 2014. június 27. péntek, 15:47
 
Aranymúzeum+Teaház PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. október 17. csütörtök, 21:32

Egyesületünket a fejlődéssel lépést tartó, a művészeti élményeket is kiemelten kezelő igényes és tartalmas klubélet jellemzi.

Ennek keretében szerveztük meg A Zelnik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum kiállításának megtekintését és a Sövény Aladár Teaház meglátogatását.

Felemelő érzés volt a Teaház csodálatos faragott bútorai és fali szekrényei, keleti szőnyegei, jó méretű krokodilbőrei, festményei és folyton  virágzó, különböző színű  orchideái között helyet foglalni.

Haragos Ádám úr - a D&B Közép-európai Tea- és Kávékereskedelem ügyvezetője - előadásából megismertük a teafák, teabokrok felfedezését, a tea-utakat, a szállítás és csomagolás rejtelmeit. A tea levelek elnevezését, a legfelsőbb, legdrágább fellevelektől az erősebb fermentációval létrejött fekete teáig. A fehér tea, zöld tea, virággal /pl.jázminnal/ ízesített, illatosított fekete teáig, a gyümölcsteákig. És ezeket meg is kóstoltuk herendi porcelán csészéből, herendi kannából, finom keleti aprósüteménnyel. Nagyon finomak voltak!!

Megismertük az angolok, mint az első európai teaivók szokásait a pár csepp tej hozzáadásával, az ismert 5 órai tea szokásáig. Hát igen! A fellevelekből aranyáron mért, alig fermentált teákat nem a mi zsebeinkhez mérték és mérik.

Megtudtunk minden fontosat a tea szállításától, csomagolásától, a sötét fémdobozban való eltartásától a filteres tea elkészítéséig mindent. Meglepetés volt, hogy a filteres tea nem a legrosszabb minőséget képviseli.

A teák felszolgálását bájos, fiatal thai lányok végezték, finom eleganciával, szép népviseletben. Ez is egy élmény volt, nem beszélve arról, hogy szinte akcentus nélkül beszélték a magyar nyelvet. Lehet, hogy csak azt a néhány szót?  De ez is kedves volt.

Jó volt elmerülni a mindennapok rohanásában egy igazi teázási szertartás megismerésében.

Ezt követően került sor a  Zelnik István tulajdonát képező, több évtizedes gyűjtés  sok ezer szebbnél szebb vietnámi és thai több száz éves hindu régiség megcsodálására.

Zelenik István 14 évesen kezdte meg a gyűjtést, az első darabja egy Bizományi Áruházban 20,-Ft-ért megvettvásárolt kínai kis edényke volt. Sövény Aladár a család balatoni telekszomszédja volt, Tőle kapott egyre nagyobb kedvet és baráti támogatást  e régi vietnámi, hindu és khmer kultúra megismerésére, gyűjtésére.

Fiatal emberként a moszkvai egyetemen tanulta meg a vietnámi és az egyéb keleti nyelveket, több barátra tett szert, akik mind segítették őt a keleti kultúra megismerésében, gyűjtésében.

Vietnámi nagykövet lett, ott barátaival egyre régibb és régibb sírok, templomok kincseit ismerte meg, s több száz, ezer éves tárgyhoz jutott hozzá munkája eredményeként. A piacokon rendszeresen felmerültek ezek a kincsek, melyekben a műértő szem és tudás felfedezte a valódi értékeket.

Mára gyűjteménye a sok milliárd Ft-ot is meghaladja, s ezeket jóvoltából bárki megtekintheti a szigorúan őrzött, biztosított Aranymúzeumban.

Tárlatvezetőnk - - hatalmas lexikális, történelmi tudás birtokában igazi műélvezetben részesített bennünket, miközben végigkalauzolt  a bronzból, ezüstből, aranyból készült több száz éves használati tárgyak, Buddha szobrok, koronák, láncok, díszek, halotti maszkok, tálak, üstök, hajtűk, karláncok, medálok tárlóinak sokaságán. Több kiállítási tárgy a világon egyedül csak itt található kuriózum.

Örülhettünk, hogy az ismeretlen kultúrával megismerkedtünk, és ugyanakkor egy igazi keleti teázás élménye is a mienk lehetett.

Ezt  látványt mindenkinek ajánljuk!

Adja a Teremtő, hogy legyen még alkalmunk hasonló szépségek megismerésére, és hasonló tartalmas időtöltésre.

Lejegyezte: KrÁgi.

 

A képek itt megtekinthetőek >>>

 

Módosítás dátuma: 2013. október 25. péntek, 11:01
 
Sziklakórház - Mátyás-templom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. december 09. péntek, 16:40

Sziklakórház - Mátyástemplom

Reggel 9-kor találkoztunk  a postánál, 13-an  voltunk. A vár mellett "kisebb" sétával értük el a kórházat. A vezetőnk elmondta, hogy a török időben már ismerték a barlangok egy részét. Kútásás közben fedezték fel.

- 1848-ban már használták a felcserek.

- 1933-1944-ig építették ki korházzá.

2000 négyzetméter területű, 10km hosszú, helyenként 10-15 m széles.

Kb. 80 élethű bábu van elhelyezve, katonák ápolónők, konyhán lévők, orvosok.

Özv. Horthy Istvánné volt a főáplónő. 300 személyre volt tervezve, háborúban azonban 650-700  embert is ápoltak. Szalmazsákon hordágyon az összekötő folyóson feküdtek.

Komplett műtő, röntgen, altatógép, konyhafelszerelés van. Önálló áram és víz ellátó rendszere van amely ma is működik.

1952-ben új  kórtermet építettek,1958-1962-ig"atom biztossá " tették. A levegőt két hatalmas gép keringteti. A vizet egy szivattyúval pumpálják a Dunából,volt tartaléktartály is amely hetekig ellátta a kórházat.

János-korház alá volt rendelve,minden szempontból. A végén aláírtuk a vendégkönyvet

.

Majd utána átsétáltunk a Mátyástemplomba. A tatárjárás után. IV. Béla rendelte el a templom építését. A jelenlegi formáját Schulek  építette. Ólomüveg ablakát Lotz Károly és Székely Bertalan tervezte. Megnéztük a múzeumát és sekrestyéjét is.

Teli élményekkel tértünk haza.

Lejegyezte: MoVi.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 4

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa167
mod_vvisit_counterEzen a héten167
mod_vvisit_counterMúlt héten8700
mod_vvisit_counterEbben a hónapban10523
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen609977

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.80.83.123
Ma van: 2018 szept. 23.