Múzeum-emlékhely-kultúra
Gödöllő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 27. vasárnap, 19:46

Gödöllői kastély

Bár a naptár novembert mutat, november 16-án egy igazi, szép, napos októberi napnak megfelelő napon találkoztunk 11-en, hogy elmenjünk Gödöllőre, megnézni a felújított gödöllői királyi kastélyt. Jó hosszú, vagy 2 órás volt az út oda, de ez minket nem zavart, végig jókedvvel beszélgettünk, elszaladt az idő.

Ragyogó napsütésben tárult elénk a kastély impozáns bejárata. Beléptünk, és rögtön megfogott minket egy elvarázsolt hangulat. Hatalmas csillárok, az idegenvezető hölgy vörös bársony szőnyegekkel díszített lépcsősorokon kísért fel bennünket az emeletre, ahol 32 felújított, részben eredeti, részben korhű, vásárolt bútorokkal, festményekkel berendezett szobákban sétálhattunk végig.

A kastélyt 1735-ben kezdték építeni, majd több lépcsőben, az 1700-as évek végéig építettek hozzá. Tervezője Mayerhoffer András és Nicolaus Pacassi volt. Az építtető tulajdonos Grassalkovich herceg "1" és fia "2" volt, majd a befejezési munkákat az utód nélkül meghalt herceg "3" rendelte meg, mely 1782-1785-ig tartott. 1867-ben, a kiegyezést követően a magyar állam vásárolta meg, hogy Ferenc Józsefnek és feleségének Erzsébet királynőnek ajándékozza koronázási ajándékként. Ekkor Ferdinánd Kirschner végzett átalakításokat a kastélyon, kifejezetten a császári/királyi pár igényei szerint. Ez időtől fogva királyi kastélyként működött, melyben főleg Erzsébet királyné és lánya, Mária Valéria főhercegnő töltött sok időt. Láthattuk Ferenc József eredeti dolgozószobáját, Erzsébet lakosztályát, étkező szobájukat, festményekkel, fotókkal, használati tárgyaikkal, személyes emléktárgyaikkal.

Még Grassalkovich herceg idejében, 1751-ben, Mária Terézia császárnő is a kastély vendége volt, ennek egy külön szoba állít emléket. Ezekből az időkből a Grassalkovich család emlékeit, fegyvergyűjteményeket, korhű ruhákat, egyházi emlékeket láthattunk.

Trianon után Horthy Mikós kormányzó és családja nyári rezidenciája lett a kastély. Sok fénykép, festmény, személyes emléktárgy került kiállításra ez időből.

A II. világháborúban a kastélyt nem érte bombatalálat, de a beköltöző orosz katonák, s a fosztogatás következtében rommá vált. A csodálatos technikával készült festett és selyemmel burkolt falak, a berendezés elpusztult, vagy a gyönyörű kályhákat, bútorokat tárgyakat elhordták. Az egykor csodás szobák, termek, lóistállóként, konyhaként, a katonák szálláshelyeként működött tovább, már ahol erre lehetőség maradt. Az egykor csodás park szintén megsemmisült.

Később a megmaradt, kicsit rendbe hozható szobák "öregek otthona" lett. Egy fénykép tanúsága szerint az egykori bálteremben, megszámlálhatatlan vaságy, egymás mellé zsúfolva, szolgálta az öregek pihenését.

A kastély felújítása, rendbetétele az elmúlt évtizedben kezdődött. A látványosabb eredményeket 2009, 2010-ben érték el. Rengeteg pénz és munka kellet a felújításhoz, az aukciókon történő bútor, kályha, festmények vásárlásához, a fellelhető eredeti berendezési tárgyak visszavásárlásához.

Mára újra a régi fényében tündököl a felújított rész, de még további rengeteg munka és pénz kell ahhoz, hogy az egész hatalmas kastély kész legyen. A felújítás folyik.

Idén fél évig Magyarország kormánya volt az Európai Unió soros elnöke. A rendezvényekre a gödöllői kastélyban került sor. Erről is láthattunk videókat, fényképeket.

Még egy látnivaló várt ránk, az úgynevezett Horthy bunker. Egyszerűen berendezett földalatti vészhelyet alakítottak ki 1944-ben, de ennek használatára nem került sor. Mire elkészült, Horthy és családja már külföldön volt. Itt akkor az orosz katonák alakítottak ki gázolaj tárolót, melynek szaga ma is érezhető.

Mindezek után, pihenésképpen a kastély cukrászdájába mentünk, ahol mindenki egy finom süteményt (Sziszi kedvence) és egy frissítőt ivott. Nagyon finom volt!

A hazaút is kellemesen telt el, útközben megbeszéltük a látottakat, és mindnyájan egyet értettünk abban, hogy érdemes volt részt venni ezen a kiránduláson.

Ajánljuk mindenkinek, aki még nem látta, hogy menjen el, érdemes!

Lejegyezte: Krasznai

 
Múzeum PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 27. vasárnap, 10:47

 

Terror 11.11.23

Emlékeink garmadája,

Bemutatja: Terror Háza.

Nagyszabású bemutató,

Mit művelt sok pandúr, rabló.

Internáltak, „B”- listások,

Hazafiak, meg kulákok,

Őket ölték a kozákok,

Gyilkolták az ÁVH-sok.

Működött a vérbíróság,

Begyűjtötte a hatóság,

Magyarság sok bátor fiát,

Kiket itt ért dicső halál.

Magyar Golgota emléke,

Partizánok véres tette,

Szemünk előtt mindig lebeg,

Magyar tudat nem feledhet.

 

Módosítás dátuma: 2011. december 06. kedd, 21:15
 
Gödöllői kastélyban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 17. csütörtök, 06:40

 

Gödöllői ékszerdoboz,

Lakott benned osztrák, orosz.

Kíváncsiság idehozott,

Budaörsi időst, korost.


 

Átéreztük történelmed,

Gyönyörködtünk szépségedben.

Kávét ittunk éttermedben,

Hazatértünk emlékekkel.

 

 

Az Aranka megszervezte,

Sanci báró fényképezte,

Honlapunkra meg feltette,

Mindenkinek szeretettel.

 

 

Módosítás dátuma: 2011. december 06. kedd, 21:17
 
Várpalotai előzetes PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. október 24. hétfő, 19:01

2011. november 9.-én

Zichy-kastély, Trianon-múzeum

nyitva tartás: K-P: 10:30-16:00; Szo-V:10:30-17:00.

A Volán és MÁV pu-tól is 15-20 perc séta.

Étkezés: „Kastélydomb étterem” ~ 2 000 Ft / ebéd (leves, főétel, savanyúság).

Közlekedés:

Autóbusz……Bp-Sasad ind…..07:31;…...09:01;…..09:31;

………………..Várpalota érk…..09:01; …..10:31; …..11:36;

………………..Várpalota ind…..16:14; …..16:56;

………………..Bp-Sasad érk…..18:00; …..18:44;

Vasút………..Bp-Kelenf. ind…..08:21; …..10:21;

…..…..…..….Várpalota érk…….09:32; …..11:32;

…..…..…..….Várpalota ind…….16:19; …..18:20;

…..…..…..….Bp-Kelenf. érk……17:37; …..19:37

Jelentkezni Nagy Sándornál. Összeállította: Sanci.

Módosítás dátuma: 2011. december 07. szerda, 15:38
 
Markó Kiállitás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. július 16. szombat, 09:26

 

Id. Markó Károly (1793-1860) a 19. szd-i magyar festészet egyik legismertebb alakja. Bécsben a Képzőművészeti Akadémiára járt. Megfordult Firenzében, Rómában. A csodálatos napsütötte táj élményeiből bontakozott ki Itália iránti rajongását tükröző művészete. A pogány és a keresztény mitológiai történetek megjelenítésének kiváló mestere.

Életművének nagy része ma is külföldön található. Számos olyan Markó-kép alkotja a kiállítást, amelyeket még soha nem láthattunk. A most bemutatott 150 kép fele a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona, a másik felét 15 nemzetközi múzeumból és 22 magángyűjtőtől szedték össze.

Id. Markó Károly már a maga korában világhírű volt, uralkodók, arisztokraták rendeltek tőle. Nagyon magas színvonalú, kifinomult festészetet művelt. Elegánsan vegyítette a tájképfestészetet a bibliai és mitológiai kompozíciókkal. Az itáliai tájak mediterrán atmoszféráját könnyed, ragyogó színekkel jeleníti meg, benne a jellegzetes növényzetével, épületeivel, népviseletes figuráival.

Campagna-ban az Apeggi villában élte le életét, de soha nem szakadt el hazájától. 1848-ban haza akart jönni, csak Bécsig jutott. 1853-ban a hazalátogató Markó Károlyt, mint a tájképfestészet géniuszát ünnepelték.

A kiállitás nagy élményt jelentett mindnyájunknak. Október 2.-ig megtekinthető.

 

Tanulságul lejegyezte: IGi.


 

Módosítás dátuma: 2013. február 11. hétfő, 16:26
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 4

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa244
mod_vvisit_counterEzen a héten7903
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9559
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen609013

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.198.23.251
Ma van: 2018 szept. 18.