Múzeum-emlékhely-kultúra
18-10-05-Opera+Emlékezés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. október 07. vasárnap, 19:53

Képek itt!

 
18-05-15-Zirc PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. május 28. hétfő, 15:29

Képek itt!

 
16-06-20-Somogyország PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. június 21. kedd, 19:36

Beszámoló ITT Olvasható!

Képek NS-itt!!!

Módosítás dátuma: 2016. július 03. vasárnap, 16:00
 
16-06-09-Kőbányai templomok és Múzeum PDF Nyomtatás E-mail
Írta: SteK   
2016. június 10. péntek, 21:12

Templom a léleknek, sör a testnek

Egy kicsit profánul hangozhat a cím azoknak, akik még nem tudják, hogy a Nyugdíjas Polgári Egyesület tudatosan választ olyan programokat, ahol a lélek, a szellem töltekezhet és a test is táplálkozhat.

Tömegközlekedési járművekkel értük el úti célunk első állomását, a kőbányai Szent László plébániatemplomot. Már az utcáról is láthattuk, hogy külső díszítése, tetőzete Zsolnay-féle kerámiából készült. Barátságos vezetőnkkel körbejártuk a belső teret, az 50 méter hosszú főhajót, a sekrestyét. Csodálattal töltött el bennünket a fő- és mellékoltárok, a szószék, a keresztelő kút, a pillérkötegek szépsége, hiszen valamennyi Zsolnay kerámiából készült.  Ilyen jellegű templombelső a világon egyedülálló – tudtuk meg Nagy Attila  idegenvezetőnktől. Nem is értettük, hogy miért nincs ennek a rendkívüli szépségű templomnak nagyobb híre ország-világ szerte. A tervezője Lechner Ödön volt, az ablakok Róth Miksa alkotásai, és az adományozók között ott találjuk Dreher Antalt és nejét. Felmentünk a toronyba, melynek erkélyéről a Gellért-hegyig elláttunk.

Sétával folytattuk utunkat a fővárosi Mindenkor Segítő Szűz Mária templomba, ahol Takácsné Kalinska Katarzyna várt bennünket. A 20. szd, elején több tízezer lengyel telepedett le Budapesten. A kőbányai kőfejtőkben, később a sörgyárban dolgozó kolónia tagjai számára épült meg a templom szecessziós stílusban. 1952-ben a kommunista hatalom elvette tőlük, de továbbra is templomként működött, így épségben megmaradt 1989-ig, amikor a lengyel közösség újra birtokba vehette. Egy 1993-as rendelettel helyi műemléki védettségbe került. 2015-ben a templom a lengyel katolikus egyháztól Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott, melyet Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsek helyezett el. Lengyelország egy Szent Kinga ereklyét ajándékozott a templomnak. Szent Kinga, IV. Béla leánya, a magyarországi lengyelek védőszentje. A templom a misék idején mindig tele van hívőkkel. Örömmel töltött el bennünket, hogy Attila tagtársunk ifjú korában itt ministránskodott. A templom mellette található a Lengyel Ház, ahol megtekintettük az időszaki kiállítást és hallottunk a működéséről, feladatairól.

Ugyancsak gyalog értük el a Kőbányai Sörgyár bejáratát. Humoros vezetőnktől számos ismeretre tettünk szert a nagy múltú, egykori Dreher gyár történetéről, a sörgyártás folyamatáról, technológiákról, a márka-fajtákról. Bemehettünk a patikatisztaságú főzőházba, megnézhettük a hatalmas palackozó üzemet. A kis-vonattal a külső létesítményeket jártuk körbe, végül megkóstolhattunk kétfélét a több fajta sörkínálatból. Ezután csülköt ettünk egy közeli étteremben.

Meg kell hagyni, zokszó nélkül viselte a társaság a gyaloglást és a késői ebédet.Ez a remek hangulatú, jól sikerült program önköltséges volt. Hálás köszönet érte a szervezőnek!

s.k.

Fotó:Nagy Sándor, Wágner Imre

Képek ITT!!!

Módosítás dátuma: 2016. június 15. szerda, 08:50
 
15-05-06-Zsinagógák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. május 06. szerda, 19:46

Napfényes, meleg napon kellemes és tartalmas áttekintést kaptunk a zsidó nép történetéről, vallásáról és a magyarországi zsidóság elmúlt évezredéről. Ismertetőt kaptunk az ortodox, neológ és status quo vallási irányzatáról.

Többen első alkalommal gyönyörködhettünk a világ (New Yorki után) második, Európa legnagyobb zsinagógájában.

A Múzeumban megismerkedtünk vallási jelvényeikkel, szimbólumaikkal, az ünnepnapi kellékekkel és a mindennapi élet szokásaival.

Sétát tettünk a Wallenberg emlékkertben, megtekintve az Emánuel Emlékfát is, majd meglátogattuk a Kazinczy utcai ortodox zsinagógát is.

A pályázati összeg csökkentése miatt nem kerülhetett sor a zsidó vallású emberekkel tervezett baráti beszélgetésre, a keleti emberek mindennapi életének, mentalitásának és gasztro-kultúrájának részletesebb megismerésére.

Az Önkormányzat támogatása, segítsége nélkül nem mertünk volna vállalkozni erre a csökkent tartalmú, mégis gazdag tapasztalatokat adó programra.

Közreadta: Adm.  KÉPEK ITT!

Módosítás dátuma: 2015. május 06. szerda, 21:35
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 4

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa55
mod_vvisit_counterEzen a héten6307
mod_vvisit_counterMúlt héten1963
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9369
mod_vvisit_counterMúlt hónapban11866
mod_vvisit_counterÖsszesen620689

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.161.100.24
Ma van: 2018 okt. 18.