Múzeum-emlékhely-kultúra
18-05-15-Zirc PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. május 28. hétfő, 15:29

Képek itt!

 
16-06-20-Somogyország PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. június 21. kedd, 19:36

Beszámoló ITT Olvasható!

Képek NS-itt!!!

Módosítás dátuma: 2016. július 03. vasárnap, 16:00
 
16-06-09-Kőbányai templomok és Múzeum PDF Nyomtatás E-mail
Írta: SteK   
2016. június 10. péntek, 21:12

Templom a léleknek, sör a testnek

Egy kicsit profánul hangozhat a cím azoknak, akik még nem tudják, hogy a Nyugdíjas Polgári Egyesület tudatosan választ olyan programokat, ahol a lélek, a szellem töltekezhet és a test is táplálkozhat.

Tömegközlekedési járművekkel értük el úti célunk első állomását, a kőbányai Szent László plébániatemplomot. Már az utcáról is láthattuk, hogy külső díszítése, tetőzete Zsolnay-féle kerámiából készült. Barátságos vezetőnkkel körbejártuk a belső teret, az 50 méter hosszú főhajót, a sekrestyét. Csodálattal töltött el bennünket a fő- és mellékoltárok, a szószék, a keresztelő kút, a pillérkötegek szépsége, hiszen valamennyi Zsolnay kerámiából készült.  Ilyen jellegű templombelső a világon egyedülálló – tudtuk meg Nagy Attila  idegenvezetőnktől. Nem is értettük, hogy miért nincs ennek a rendkívüli szépségű templomnak nagyobb híre ország-világ szerte. A tervezője Lechner Ödön volt, az ablakok Róth Miksa alkotásai, és az adományozók között ott találjuk Dreher Antalt és nejét. Felmentünk a toronyba, melynek erkélyéről a Gellért-hegyig elláttunk.

Sétával folytattuk utunkat a fővárosi Mindenkor Segítő Szűz Mária templomba, ahol Takácsné Kalinska Katarzyna várt bennünket. A 20. szd, elején több tízezer lengyel telepedett le Budapesten. A kőbányai kőfejtőkben, később a sörgyárban dolgozó kolónia tagjai számára épült meg a templom szecessziós stílusban. 1952-ben a kommunista hatalom elvette tőlük, de továbbra is templomként működött, így épségben megmaradt 1989-ig, amikor a lengyel közösség újra birtokba vehette. Egy 1993-as rendelettel helyi műemléki védettségbe került. 2015-ben a templom a lengyel katolikus egyháztól Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott, melyet Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsek helyezett el. Lengyelország egy Szent Kinga ereklyét ajándékozott a templomnak. Szent Kinga, IV. Béla leánya, a magyarországi lengyelek védőszentje. A templom a misék idején mindig tele van hívőkkel. Örömmel töltött el bennünket, hogy Attila tagtársunk ifjú korában itt ministránskodott. A templom mellette található a Lengyel Ház, ahol megtekintettük az időszaki kiállítást és hallottunk a működéséről, feladatairól.

Ugyancsak gyalog értük el a Kőbányai Sörgyár bejáratát. Humoros vezetőnktől számos ismeretre tettünk szert a nagy múltú, egykori Dreher gyár történetéről, a sörgyártás folyamatáról, technológiákról, a márka-fajtákról. Bemehettünk a patikatisztaságú főzőházba, megnézhettük a hatalmas palackozó üzemet. A kis-vonattal a külső létesítményeket jártuk körbe, végül megkóstolhattunk kétfélét a több fajta sörkínálatból. Ezután csülköt ettünk egy közeli étteremben.

Meg kell hagyni, zokszó nélkül viselte a társaság a gyaloglást és a késői ebédet.Ez a remek hangulatú, jól sikerült program önköltséges volt. Hálás köszönet érte a szervezőnek!

s.k.

Fotó:Nagy Sándor, Wágner Imre

Képek ITT!!!

Módosítás dátuma: 2016. június 15. szerda, 08:50
 
15-05-06-Zsinagógák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. május 06. szerda, 19:46

Napfényes, meleg napon kellemes és tartalmas áttekintést kaptunk a zsidó nép történetéről, vallásáról és a magyarországi zsidóság elmúlt évezredéről. Ismertetőt kaptunk az ortodox, neológ és status quo vallási irányzatáról.

Többen első alkalommal gyönyörködhettünk a világ (New Yorki után) második, Európa legnagyobb zsinagógájában.

A Múzeumban megismerkedtünk vallási jelvényeikkel, szimbólumaikkal, az ünnepnapi kellékekkel és a mindennapi élet szokásaival.

Sétát tettünk a Wallenberg emlékkertben, megtekintve az Emánuel Emlékfát is, majd meglátogattuk a Kazinczy utcai ortodox zsinagógát is.

A pályázati összeg csökkentése miatt nem kerülhetett sor a zsidó vallású emberekkel tervezett baráti beszélgetésre, a keleti emberek mindennapi életének, mentalitásának és gasztro-kultúrájának részletesebb megismerésére.

Az Önkormányzat támogatása, segítsége nélkül nem mertünk volna vállalkozni erre a csökkent tartalmú, mégis gazdag tapasztalatokat adó programra.

Közreadta: Adm.  KÉPEK ITT!

Módosítás dátuma: 2015. május 06. szerda, 21:35
 
15-03-31-Parlament PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. március 31. kedd, 19:36

Köszönet Budaörs Önkormányzatának, hogy Egyesületünk tagjainak ismét egy kellemes nap eltöltésével segítette, ismereteink bővítését, szellemi fejlődésünket. Támogatása nélkül ennyi élmény megszerzését tervezni sem mertük volna.

1. Ágika mutatta be megújult állapotában Országunk Főterét. Tájékoztatást kaptunk a szoborcsoportok elő-, és utóéletéről. Az impozáns látvány élményét segítené, ha "mindenki" méltó módon tudná használni a "Főteret", és nem szégyenkeznénk külföldi látogatók előtt. A takarítás ráfér.

2. Megemlékeztünk az 1956. október 25.-i sortűz áldozatairól a kialakított emlékhelynél, felelevenítve fiatalkori emlékeinket.

3. Megismerhettük a Látogató Központ munkáját a tömegek kezelésében, irányításában.

4. Az Országgyűlés frissen megnyitott Múzeumában a Magyar Törvényhozás ezer évének relikviáit értékeltük.

5. Imre vendégeiként vált lehetővé a Parlamenti látogatás idegenvezetéssel. Megismerhettük a minden részletében értékes és művészi tervezés, kivitelezés részleteit, az ott folyó felelősségteljes munka feltételeit.

6. Segítséget kaptunk, hogy a "padlástól az alagsorig" történt bejárás során közvetlenül jutottunk az Országgyűlési könyvtárba. Eszterke ismertetése során értékes információt kaptunk a könyvtár használat lehetőségéről, bemutatott számos értékes ritkaságot.

7. Egyesületünk "Plenáris ülésén" Elnök asszonyunk számolt be ez évi terveinkről a Parlament egy bérelt dísztermében. Memorizáltuk a látottakat, hallottakat, és pihentük ki a sok információ, látnivaló fárasztó hatását.

A betegség miatt lemaradt tagjaink tájékoztatására közreadta: Adm.

Képek itt!


Módosítás dátuma: 2015. április 02. csütörtök, 13:29
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 4

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa435
mod_vvisit_counterEzen a héten1712
mod_vvisit_counterMúlt héten3275
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5623
mod_vvisit_counterMúlt hónapban13492
mod_vvisit_counterÖsszesen594769

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.225.38.2
Ma van: 2018 aug. 15.