Múzeum-emlékhely-kultúra
16-06-20-Somogyország PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. június 21. kedd, 19:36

Beszámoló ITT Olvasható!

Képek NS-itt!!!

Módosítás dátuma: 2016. július 03. vasárnap, 16:00
 
16-06-09-Kőbányai templomok és Múzeum PDF Nyomtatás E-mail
Írta: SteK   
2016. június 10. péntek, 21:12

Templom a léleknek, sör a testnek

Egy kicsit profánul hangozhat a cím azoknak, akik még nem tudják, hogy a Nyugdíjas Polgári Egyesület tudatosan választ olyan programokat, ahol a lélek, a szellem töltekezhet és a test is táplálkozhat.

Tömegközlekedési járművekkel értük el úti célunk első állomását, a kőbányai Szent László plébániatemplomot. Már az utcáról is láthattuk, hogy külső díszítése, tetőzete Zsolnay-féle kerámiából készült. Barátságos vezetőnkkel körbejártuk a belső teret, az 50 méter hosszú főhajót, a sekrestyét. Csodálattal töltött el bennünket a fő- és mellékoltárok, a szószék, a keresztelő kút, a pillérkötegek szépsége, hiszen valamennyi Zsolnay kerámiából készült.  Ilyen jellegű templombelső a világon egyedülálló – tudtuk meg Nagy Attila  idegenvezetőnktől. Nem is értettük, hogy miért nincs ennek a rendkívüli szépségű templomnak nagyobb híre ország-világ szerte. A tervezője Lechner Ödön volt, az ablakok Róth Miksa alkotásai, és az adományozók között ott találjuk Dreher Antalt és nejét. Felmentünk a toronyba, melynek erkélyéről a Gellért-hegyig elláttunk.

Sétával folytattuk utunkat a fővárosi Mindenkor Segítő Szűz Mária templomba, ahol Takácsné Kalinska Katarzyna várt bennünket. A 20. szd, elején több tízezer lengyel telepedett le Budapesten. A kőbányai kőfejtőkben, később a sörgyárban dolgozó kolónia tagjai számára épült meg a templom szecessziós stílusban. 1952-ben a kommunista hatalom elvette tőlük, de továbbra is templomként működött, így épségben megmaradt 1989-ig, amikor a lengyel közösség újra birtokba vehette. Egy 1993-as rendelettel helyi műemléki védettségbe került. 2015-ben a templom a lengyel katolikus egyháztól Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott, melyet Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsek helyezett el. Lengyelország egy Szent Kinga ereklyét ajándékozott a templomnak. Szent Kinga, IV. Béla leánya, a magyarországi lengyelek védőszentje. A templom a misék idején mindig tele van hívőkkel. Örömmel töltött el bennünket, hogy Attila tagtársunk ifjú korában itt ministránskodott. A templom mellette található a Lengyel Ház, ahol megtekintettük az időszaki kiállítást és hallottunk a működéséről, feladatairól.

Ugyancsak gyalog értük el a Kőbányai Sörgyár bejáratát. Humoros vezetőnktől számos ismeretre tettünk szert a nagy múltú, egykori Dreher gyár történetéről, a sörgyártás folyamatáról, technológiákról, a márka-fajtákról. Bemehettünk a patikatisztaságú főzőházba, megnézhettük a hatalmas palackozó üzemet. A kis-vonattal a külső létesítményeket jártuk körbe, végül megkóstolhattunk kétfélét a több fajta sörkínálatból. Ezután csülköt ettünk egy közeli étteremben.

Meg kell hagyni, zokszó nélkül viselte a társaság a gyaloglást és a késői ebédet.Ez a remek hangulatú, jól sikerült program önköltséges volt. Hálás köszönet érte a szervezőnek!

s.k.

Fotó:Nagy Sándor, Wágner Imre

Képek ITT!!!

Módosítás dátuma: 2016. június 15. szerda, 08:50
 
15-05-06-Zsinagógák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. május 06. szerda, 19:46

Napfényes, meleg napon kellemes és tartalmas áttekintést kaptunk a zsidó nép történetéről, vallásáról és a magyarországi zsidóság elmúlt évezredéről. Ismertetőt kaptunk az ortodox, neológ és status quo vallási irányzatáról.

Többen első alkalommal gyönyörködhettünk a világ (New Yorki után) második, Európa legnagyobb zsinagógájában.

A Múzeumban megismerkedtünk vallási jelvényeikkel, szimbólumaikkal, az ünnepnapi kellékekkel és a mindennapi élet szokásaival.

Sétát tettünk a Wallenberg emlékkertben, megtekintve az Emánuel Emlékfát is, majd meglátogattuk a Kazinczy utcai ortodox zsinagógát is.

A pályázati összeg csökkentése miatt nem kerülhetett sor a zsidó vallású emberekkel tervezett baráti beszélgetésre, a keleti emberek mindennapi életének, mentalitásának és gasztro-kultúrájának részletesebb megismerésére.

Az Önkormányzat támogatása, segítsége nélkül nem mertünk volna vállalkozni erre a csökkent tartalmú, mégis gazdag tapasztalatokat adó programra.

Közreadta: Adm.  KÉPEK ITT!

Módosítás dátuma: 2015. május 06. szerda, 21:35
 
15-03-31-Parlament PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. március 31. kedd, 19:36

Köszönet Budaörs Önkormányzatának, hogy Egyesületünk tagjainak ismét egy kellemes nap eltöltésével segítette, ismereteink bővítését, szellemi fejlődésünket. Támogatása nélkül ennyi élmény megszerzését tervezni sem mertük volna.

1. Ágika mutatta be megújult állapotában Országunk Főterét. Tájékoztatást kaptunk a szoborcsoportok elő-, és utóéletéről. Az impozáns látvány élményét segítené, ha "mindenki" méltó módon tudná használni a "Főteret", és nem szégyenkeznénk külföldi látogatók előtt. A takarítás ráfér.

2. Megemlékeztünk az 1956. október 25.-i sortűz áldozatairól a kialakított emlékhelynél, felelevenítve fiatalkori emlékeinket.

3. Megismerhettük a Látogató Központ munkáját a tömegek kezelésében, irányításában.

4. Az Országgyűlés frissen megnyitott Múzeumában a Magyar Törvényhozás ezer évének relikviáit értékeltük.

5. Imre vendégeiként vált lehetővé a Parlamenti látogatás idegenvezetéssel. Megismerhettük a minden részletében értékes és művészi tervezés, kivitelezés részleteit, az ott folyó felelősségteljes munka feltételeit.

6. Segítséget kaptunk, hogy a "padlástól az alagsorig" történt bejárás során közvetlenül jutottunk az Országgyűlési könyvtárba. Eszterke ismertetése során értékes információt kaptunk a könyvtár használat lehetőségéről, bemutatott számos értékes ritkaságot.

7. Egyesületünk "Plenáris ülésén" Elnök asszonyunk számolt be ez évi terveinkről a Parlament egy bérelt dísztermében. Memorizáltuk a látottakat, hallottakat, és pihentük ki a sok információ, látnivaló fárasztó hatását.

A betegség miatt lemaradt tagjaink tájékoztatására közreadta: Adm.

Képek itt!


Módosítás dátuma: 2015. április 02. csütörtök, 13:29
 
15-01-22-ÚJ-VÍG-ADÓ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Cs.T.M.   
2015. január 22. csütörtök, 21:00

A kultúrára  és művészetre éhes és kíváncsi kis csoportunk ellátogatott január 22-én a Pesti Vigadóba.

Az alkalmat az az esemény szülte, mely egybekötötte a  "Kultúra Napja" programokat a 15O éves,  felújított Pesti Vigadó átadásával, ugyanis ekkor fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

Megérkezésünkkor helyi szakképzett idegenvezető fogadott bennünket, akitől személyes hangvételű tájékoztatást kaptunk, s hagyott időt a beszélgetésekre, feltett kérdések megválaszolására is. Az épület történelmét, belső tereinek felújítását, azok hasznosításának információját tőle kaptuk meg. Ezen a napon bárki látogató díjmentesen végigjárhatta a "csodát", mi is ezt tettük., s mind a 6 szintet végignéztük.

A Feszl Frigyes  által tervezett épület 1865 óta fogadja közönségét. Az első megnyitásának 15O. évfordulóját  ünnepelhetjük.  (Az épület története 1789-ig vezethető vissza, itt húzódott a pesti városfal, itt volt a "Rondella".)

Ennek helyére építették a REDOUTE-t - az első pesti bál és tánctermet. Ez sajnos 1848-ban romba dőlt, ennek helyére építették meg a Pesti Vigadót 1865-ben Feszl Frigyes  tervei alapján, magyar mesterek és művészek keze nyomán., pl.: Marschalkó János is itt dolgozott, ez időben már méltó körülmények között tudta fogadni a ház a báli közönséget.

Március 14-én lesz egy éve  a  Vigadó ismételt megnyitásának, az eredeti terek már a XXI. század  technikai követelményeivel kerültek összhangba.

A bejáratnál a csodálatos aula, a belső díszítések, freskók lenyűgözőek. Nem kisebb, mint Than Mór,  Lotz Károly művészi munkáját dicsérik. Jobboldalon a könyvtár, baloldalon az étterem  található. A gyönyörű márványlépcsőn

- mely bordó szőnyeggel van beborítva -  érkezünk a " Déli terembe" Itt nagy meglepetésben volt részünk, ugyanis Váradi László  a Zeneművészeti Egyetem "Príma díjas" hallgatója, s művésze játszott csodálatosan, - Liszt Ferenc: Első Mefisztó Keringőjét, -  hatalmas sikerrel.

Átsétálva az "Északi terembe" ismét meglepetés várt a  látogatókra: borkóstolón vehettünk részt (a Magyar Borakadémia Titkársága jóvoltából)  az egri "Deli" cég borát  iszogattuk, kísérőnek finom, friss pogácsa  is volt.

Valamikor ez a terem a bálozók cukrászdájaként szolgált.

Az épület fénypontja, a Panoráma folyosóról nyíló "Díszterem" A folyosóról  fantasztikus látvány tárul elénk a budai oldalra: Budai Vár,  Gellérthegy, Vár-bazár, Halászbástya,  a lustán hömpölygő  - kissé zavaros  - Duna, stb.

A Díszterem az épület  "magja". Itt tartották - s tartják ma is -  a koncerteket, rendezvényeket  és a bálokat. A terem 22 m magas, csodálatos, a helyreállításánál az eredetiségre törekedtek, pl. a csillárokat  - a régi fotók alapján - teljesen eredeti állapotára készíttetek el. Akusztikáját kitűnőre javították. Itt koncertezett annakidején : Liszt, Wagner, Strausz, stb.

1867-ben Ferenc József itt tartotta meg bankettjét, teljes pompával ellátva.

A Díszterem felett helyezkedik  el a Makovecz  Terem, világhírű építészünk tiszteletére.  Ezen a szinten található a Kamaraszínház terme, olyan magas fokú technikával berendezve, mely által pl. külföldi előadásokat élő közvetítéssel láthatunk.

A Vigadó 6. emeletén vannak a kiállító termek, melyekben a művészeti felsőoktatási  intézmények hallgatóinak   alkotásaiból , valamint az Alkotóművészek Egyesületének  tagjai munkáiból rendeznek időszaki  kiállítást, s ezeket tekintettük meg. A Vigadó ma a Magyar  Művészeti Akadémia  tulajdonában van, s egész éves programmal  várja a művészet, kultúra iránt érdeklődőket.

Mindezen élményekkel megtelve, lelkileg felfrissülve,  a múlt és jelen gyönyörű létesítményével megismerkedve, - egy finom kávé elfogyasztása után -  kis időre elbúcsúzva a Vigadótól  útnak indultunk  napi dolgaink felé.

Elnézést kérve a hosszas beszámolómért, de egy szeletnyi élményben kívántam  részesíteni azokat is, akiknek nem volt módjában (vagy kedvében) most velünk tartani. Javaslatom: kerítsenek rá lehetőséget, igazán megéri!!

Jegyzetelte: dr.Kozsikné, Zsóka

Összeállította: Cs.T.Manyi

Képek itt:

Módosítás dátuma: 2015. január 27. kedd, 10:15
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 4

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa292
mod_vvisit_counterEzen a héten292
mod_vvisit_counterMúlt héten1898
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5989
mod_vvisit_counterMúlt hónapban8248
mod_vvisit_counterÖsszesen558403

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.161.45.156
Ma van: 2018 ápr. 22.