15-01-22-ÚJ-VÍG-ADÓ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Cs.T.M.   
2015. január 22. csütörtök, 21:00

A kultúrára  és művészetre éhes és kíváncsi kis csoportunk ellátogatott január 22-én a Pesti Vigadóba.

Az alkalmat az az esemény szülte, mely egybekötötte a  "Kultúra Napja" programokat a 15O éves,  felújított Pesti Vigadó átadásával, ugyanis ekkor fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

Megérkezésünkkor helyi szakképzett idegenvezető fogadott bennünket, akitől személyes hangvételű tájékoztatást kaptunk, s hagyott időt a beszélgetésekre, feltett kérdések megválaszolására is. Az épület történelmét, belső tereinek felújítását, azok hasznosításának információját tőle kaptuk meg. Ezen a napon bárki látogató díjmentesen végigjárhatta a "csodát", mi is ezt tettük., s mind a 6 szintet végignéztük.

A Feszl Frigyes  által tervezett épület 1865 óta fogadja közönségét. Az első megnyitásának 15O. évfordulóját  ünnepelhetjük.  (Az épület története 1789-ig vezethető vissza, itt húzódott a pesti városfal, itt volt a "Rondella".)

Ennek helyére építették a REDOUTE-t - az első pesti bál és tánctermet. Ez sajnos 1848-ban romba dőlt, ennek helyére építették meg a Pesti Vigadót 1865-ben Feszl Frigyes  tervei alapján, magyar mesterek és művészek keze nyomán., pl.: Marschalkó János is itt dolgozott, ez időben már méltó körülmények között tudta fogadni a ház a báli közönséget.

Március 14-én lesz egy éve  a  Vigadó ismételt megnyitásának, az eredeti terek már a XXI. század  technikai követelményeivel kerültek összhangba.

A bejáratnál a csodálatos aula, a belső díszítések, freskók lenyűgözőek. Nem kisebb, mint Than Mór,  Lotz Károly művészi munkáját dicsérik. Jobboldalon a könyvtár, baloldalon az étterem  található. A gyönyörű márványlépcsőn

- mely bordó szőnyeggel van beborítva -  érkezünk a " Déli terembe" Itt nagy meglepetésben volt részünk, ugyanis Váradi László  a Zeneművészeti Egyetem "Príma díjas" hallgatója, s művésze játszott csodálatosan, - Liszt Ferenc: Első Mefisztó Keringőjét, -  hatalmas sikerrel.

Átsétálva az "Északi terembe" ismét meglepetés várt a  látogatókra: borkóstolón vehettünk részt (a Magyar Borakadémia Titkársága jóvoltából)  az egri "Deli" cég borát  iszogattuk, kísérőnek finom, friss pogácsa  is volt.

Valamikor ez a terem a bálozók cukrászdájaként szolgált.

Az épület fénypontja, a Panoráma folyosóról nyíló "Díszterem" A folyosóról  fantasztikus látvány tárul elénk a budai oldalra: Budai Vár,  Gellérthegy, Vár-bazár, Halászbástya,  a lustán hömpölygő  - kissé zavaros  - Duna, stb.

A Díszterem az épület  "magja". Itt tartották - s tartják ma is -  a koncerteket, rendezvényeket  és a bálokat. A terem 22 m magas, csodálatos, a helyreállításánál az eredetiségre törekedtek, pl. a csillárokat  - a régi fotók alapján - teljesen eredeti állapotára készíttetek el. Akusztikáját kitűnőre javították. Itt koncertezett annakidején : Liszt, Wagner, Strausz, stb.

1867-ben Ferenc József itt tartotta meg bankettjét, teljes pompával ellátva.

A Díszterem felett helyezkedik  el a Makovecz  Terem, világhírű építészünk tiszteletére.  Ezen a szinten található a Kamaraszínház terme, olyan magas fokú technikával berendezve, mely által pl. külföldi előadásokat élő közvetítéssel láthatunk.

A Vigadó 6. emeletén vannak a kiállító termek, melyekben a művészeti felsőoktatási  intézmények hallgatóinak   alkotásaiból , valamint az Alkotóművészek Egyesületének  tagjai munkáiból rendeznek időszaki  kiállítást, s ezeket tekintettük meg. A Vigadó ma a Magyar  Művészeti Akadémia  tulajdonában van, s egész éves programmal  várja a művészet, kultúra iránt érdeklődőket.

Mindezen élményekkel megtelve, lelkileg felfrissülve,  a múlt és jelen gyönyörű létesítményével megismerkedve, - egy finom kávé elfogyasztása után -  kis időre elbúcsúzva a Vigadótól  útnak indultunk  napi dolgaink felé.

Elnézést kérve a hosszas beszámolómért, de egy szeletnyi élményben kívántam  részesíteni azokat is, akiknek nem volt módjában (vagy kedvében) most velünk tartani. Javaslatom: kerítsenek rá lehetőséget, igazán megéri!!

Jegyzetelte: dr.Kozsikné, Zsóka

Összeállította: Cs.T.Manyi

Képek itt:

Módosítás dátuma: 2015. január 27. kedd, 10:15
 

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa129
mod_vvisit_counterEzen a héten7788
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9444
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen608898

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.198.23.251
Ma van: 2018 szept. 18.