14-09-24-Zeneakadémia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 24. szerda, 17:27

Az utóbbi 5 évben meglepő gyorsasággal készültek el a főváros felújított középületei, új létesítményei. Ezek közé tartozik a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia is.

Egy verőfényes délelőttön egyesületünk tagjai is meglátogatták ezt a patinás épületet, 19 fővel néztük meg a belső tereket idegenvezetéssel.

Kedves idegenvezető hölgyünk, ismertette röviden az épület tervezése és építése történetét. Számomra igen csak meglepő volt, hogy a Zeneakadémia vasbetonból készült! A felújításkor szükség volt arra, hogy megerősítsék az alap szerkezetét, így remélhetőleg még legalább 100 évig kibírja az épület.

Az Akadémia szecessziós stílusban épült, a belső tereket is ebben a stílusban díszítették.

Az előtérben lévő színes freskót ismertette az idegenvezető, Körösfői-Kriesch Aladár alkotását. A címe: Elzarándokolnak a művészet forrásához.

Megtudtuk, hogy Apollón, a görög mitológiában a ragyogó világosság istene, lanttal a kezében ábrázolják, hatáskörébe a húros hangszerek által megszólaltatott zene tartozik.

A fúvós hangszerek általi zene Dionysos világához tartozik. A két istenség jelképei végigvonulnak az épület belső terein is. Úgymint lant, hattyúk ábrázolása, babérkoszorú, babérlevelek is.

Az emeleti Kisterem – ma már Solti-terem – Solti György világhírű karmesterről lett elnevezve. Ezt a termet, mivel nagyon rossz volt az akusztikája, a betonfalig le kellett bontani és újjáépíteni. Gyönyörűen sikerült !

A felújítás feltétele az volt, hogy az eredeti állapotban kell visszaállítani mindent, szerencsére.

A Kisteremnek annyira jó lett az akusztikája, hogy ma már opera előadásokat is lehet ott tartani. A megnyitás után Mozart: Varázsfuvoláját adták elő. Meghosszabbították a színpadot, alatta kiépítettek egy zenekari árkot is. A színpadon megcsodálhattunk egy gyönyörű Stanway zongorát is. A Zeneakadémiának az egyetemmel közösen több mint 100 zongorája van !

A belső tér gyönyörű, zöldes alapszínű, az Apollón jelképek , mint díszítések, Pl egymással szemben lévő aranyhattyúk itt is fellelhetők. A hatalmas ablakokon a gyönyörű bársonykárpit színben is harmonizál a belső tér színeivel.

Ezeket és a Nagyterem ablakkárpitjait is ugyanaz az olasz manufaktúra készítette, mint 100 évvel ezelőtt az eredetieket. ( ezek ez alatt a hosszú idő alatt szinte szétporladtak már).

A nézőtéren a székek eredetiek. Bécsben készültek 100 éve, bükkfából. Az új bársony kárpitozás összhangban van az ablakok kárpitjaival.

A földszinti Nagyterembe lépve úgy érzi az ember, mintha egy szentélybe érkezett volna.

Az is: a zene szentélye! Szinte elvakít a ragyogás, a harmonikus színvilág itt is azonnal érezhető. Ezt a termet Apollón szentélyének is nevezik. A hatalmas csillárok szintén eredetiek, gyönyörűen felújították őket. Szerencsére a színpad fölötti nagy csillárba el tudták rejteni a fényszórókat, így a szép színpadot nem csúfítják el, csak a színpad fölött helyeztek el néhányat még.

Nem úgy, mint a Kisteremben, sajnos a színpad két oldalán nem nyújtanak túl szép látványt a hatalmas reflektorok.

Az alapszín vörösesbarna és arany, az ablakkárpit is ezekben a színekben készült. Csodaszépek a Róth Miksa által tervezett ólomüvegek az ablakokon, és a plafonon elhelyezett süllyesztett halványkék színű lámpák is.

Szerencsére valamilyen csodával határos módon a Zeneakadémiát a háború és forradalom idején elkerülték a bombatalálatok és belövések. Így az ablakok eredeti szépségükben maradtak fenn. A Nagyteremben lévő hatalmas orgona sajnos csak díszlet, reméljük, átmenetileg. A sípokat kiszerelték és az ország különböző helyeire beépítették templomi orgonákba. Most kezdik összeszedni ezeket.

Gyönyörű a Nagyterem aranyozása is, valódi aranyfüsttel készült minden aranyozás . Milyen sziszifuszi munka lehetett a restaurálás! A plafon csillog az aranyra festett babérlevél mintázattól, kiderült, hogy a levelek között lévő rácsokon keresztül oldják meg a terem fűtését és szellőztetését is. A nézőtéri padlózat alá un. dupla héjakat építettek a hangelnyelésre, így is javítva az akusztikát. Az utca felőli ablakokat kívülről hangszigetelték, így már egyáltalán nem hallható a kinti zaj.

A Zeneakadémia alapításáról Deák Ferenc előterjesztésére 1873-ban döntött az akkori parlament. A régi Zeneakadémiát 1875-ben adták át. Korb Flórián és Giergl Kálmán voltak a tervezők. Az első igazgató Erkel Ferenc, az elnök Liszt Ferenc volt. Liszt Ferenc az átadásig saját otthonában oktatta a diákokat, sokukat ingyen !

A felújított Zeneakadémia megnyitása 2013. október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján, gyönyörű koncerttel történt.

Néhány számadat:

A Nagyterem hosszúsága: 25 m; szélessége: 20 m; magassága: 16 m

A Zeneakadémia két hangversenyterme 1 200 nézőt tud befogadni

Az itt tanuló diákok száma : cca 800 fő, ennek a 20 %-a külföldi a világ minden részéről

A Zeneakadémia Európa 10 legjobb akusztikájú hangverseny termével rendelkezik !

Amikor ott jártunk, egymást érték az érdeklődő csoportok, az Akadémia koordinátorának, Mihalecz Juditnak köszönhetően egyáltalán nem zavarták egymást.

Az alkalmazottak kedvesek, készségesek voltak, remélhetőleg mindannyian jó érzéssel jöttünk el az Akadémiáról és a szép szeptemberi napsütésben a Liszt Ferenc téren egy finom kávéval fejeztük be kirándulásunkat.

Közreadta: Marcsek Erzsébet

Képek itt!

 

Módosítás dátuma: 2014. október 02. csütörtök, 12:21
 

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa241
mod_vvisit_counterEzen a héten7900
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9556
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen609010

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.198.23.251
Ma van: 2018 szept. 18.