Aranymúzeum+Teaház PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. október 17. csütörtök, 21:32

Egyesületünket a fejlődéssel lépést tartó, a művészeti élményeket is kiemelten kezelő igényes és tartalmas klubélet jellemzi.

Ennek keretében szerveztük meg A Zelnik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum kiállításának megtekintését és a Sövény Aladár Teaház meglátogatását.

Felemelő érzés volt a Teaház csodálatos faragott bútorai és fali szekrényei, keleti szőnyegei, jó méretű krokodilbőrei, festményei és folyton  virágzó, különböző színű  orchideái között helyet foglalni.

Haragos Ádám úr - a D&B Közép-európai Tea- és Kávékereskedelem ügyvezetője - előadásából megismertük a teafák, teabokrok felfedezését, a tea-utakat, a szállítás és csomagolás rejtelmeit. A tea levelek elnevezését, a legfelsőbb, legdrágább fellevelektől az erősebb fermentációval létrejött fekete teáig. A fehér tea, zöld tea, virággal /pl.jázminnal/ ízesített, illatosított fekete teáig, a gyümölcsteákig. És ezeket meg is kóstoltuk herendi porcelán csészéből, herendi kannából, finom keleti aprósüteménnyel. Nagyon finomak voltak!!

Megismertük az angolok, mint az első európai teaivók szokásait a pár csepp tej hozzáadásával, az ismert 5 órai tea szokásáig. Hát igen! A fellevelekből aranyáron mért, alig fermentált teákat nem a mi zsebeinkhez mérték és mérik.

Megtudtunk minden fontosat a tea szállításától, csomagolásától, a sötét fémdobozban való eltartásától a filteres tea elkészítéséig mindent. Meglepetés volt, hogy a filteres tea nem a legrosszabb minőséget képviseli.

A teák felszolgálását bájos, fiatal thai lányok végezték, finom eleganciával, szép népviseletben. Ez is egy élmény volt, nem beszélve arról, hogy szinte akcentus nélkül beszélték a magyar nyelvet. Lehet, hogy csak azt a néhány szót?  De ez is kedves volt.

Jó volt elmerülni a mindennapok rohanásában egy igazi teázási szertartás megismerésében.

Ezt követően került sor a  Zelnik István tulajdonát képező, több évtizedes gyűjtés  sok ezer szebbnél szebb vietnámi és thai több száz éves hindu régiség megcsodálására.

Zelenik István 14 évesen kezdte meg a gyűjtést, az első darabja egy Bizományi Áruházban 20,-Ft-ért megvettvásárolt kínai kis edényke volt. Sövény Aladár a család balatoni telekszomszédja volt, Tőle kapott egyre nagyobb kedvet és baráti támogatást  e régi vietnámi, hindu és khmer kultúra megismerésére, gyűjtésére.

Fiatal emberként a moszkvai egyetemen tanulta meg a vietnámi és az egyéb keleti nyelveket, több barátra tett szert, akik mind segítették őt a keleti kultúra megismerésében, gyűjtésében.

Vietnámi nagykövet lett, ott barátaival egyre régibb és régibb sírok, templomok kincseit ismerte meg, s több száz, ezer éves tárgyhoz jutott hozzá munkája eredményeként. A piacokon rendszeresen felmerültek ezek a kincsek, melyekben a műértő szem és tudás felfedezte a valódi értékeket.

Mára gyűjteménye a sok milliárd Ft-ot is meghaladja, s ezeket jóvoltából bárki megtekintheti a szigorúan őrzött, biztosított Aranymúzeumban.

Tárlatvezetőnk - - hatalmas lexikális, történelmi tudás birtokában igazi műélvezetben részesített bennünket, miközben végigkalauzolt  a bronzból, ezüstből, aranyból készült több száz éves használati tárgyak, Buddha szobrok, koronák, láncok, díszek, halotti maszkok, tálak, üstök, hajtűk, karláncok, medálok tárlóinak sokaságán. Több kiállítási tárgy a világon egyedül csak itt található kuriózum.

Örülhettünk, hogy az ismeretlen kultúrával megismerkedtünk, és ugyanakkor egy igazi keleti teázás élménye is a mienk lehetett.

Ezt  látványt mindenkinek ajánljuk!

Adja a Teremtő, hogy legyen még alkalmunk hasonló szépségek megismerésére, és hasonló tartalmas időtöltésre.

Lejegyezte: KrÁgi.

 

A képek itt megtekinthetőek >>>

 

Módosítás dátuma: 2013. október 25. péntek, 11:01
 

Látogatottságunk

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa149
mod_vvisit_counterEzen a héten7808
mod_vvisit_counterMúlt héten887
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9464
mod_vvisit_counterMúlt hónapban10308
mod_vvisit_counterÖsszesen608918

We have: guests online
Az Ön IP címe:: 54.198.23.251
Ma van: 2018 szept. 18.